Turbot z cytrynowo-maślanym sosem, marchewką z tymiankiem i młodymi ziemniakami z wody


Turbot jest bardzo smaczną  rybą, na którą sezon połowów zaczyna się właśnie w czerwcu. Można go bez problemu dostać tu nad morzem. Należy jednak przewidzieć przy zakupach, że z ryby ważącej np. 1,5 kg otrzymamy niecałe 0,5 kg filetów bez skóry. To w sam raz porcja dla 3 osób. Można rybę odfiletować samemu, ale jeśli ktoś ma z tym problem może poprosić o odfiletowanie w miejscu zakupu. Ważne jest, żeby zabrać głowę i szkielet ryby, bo będzie to stanowiło bazę do sosu.


Składniki na sos:

szkielet i resztę niepotrzebnych części ryby (z głowy należy usunąć oczy i skrzela)
2-3 łyżki oliwy/oleju
pęczek młodej włoszczyzny
1  ząbek czosnku
100 ml białego wytrawnego wina  
1 gałązka tymianku
1-2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
 sól
pieprz czarny, świeżo mielony
50 ml śmietany 30%
sok z cytryny ( do smaku)
1 łyżka  zimnego masła
ewentualnie jadalne kwiaty do dekoracji upieczonej ryby(u nas były to kwiaty tymianku i szałwi )

 Rozgrzać olej/oliwę w dużym garnku, obsmażyć na nim resztki ryby przez kilka minut, dodać pokrojoną włoszczyznę, chwilę podsmażyć, podlać białym winem, dodać przyprawy, następnie dodać zioła, dolać wodę w takiej ilości, żeby przykryła zawartość garnka, przykryć i gotować na małym ogniu ok 30 min. Otrzymany esencjonalny wywar należy przecedzić przez gęste sito (odlać nieco wywaru do pieczenia ryby), doprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć ze śmietaną i zredukować cały czas mieszając  (sos ma mieć gęstą konsystencję). Na koniec dodać zimne  masło, rozpuścić, zamieszać i doprawić sokiem z cytryny.

Marchewka z tymiankiem

1-2  marchewki na osobę, obrane i pokrojone na plastry o grubości ok. 0,5 cm
świeży tymianek
1 łyżka masła

Pokrojoną marchewkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i obsmażyć na rozpuszczonym maśle z dodatkiem listków tymianku. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Pieczenie turbota

filety z turbota
1-2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz

Filety turbota przyprawić solą i pieprzem, zamarynować w rozgniecionym i poszatkowanym czosnku i soku z cytryny przez ok. 1 godz. Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Filety turbota ułożyć w naczyniu do pieczenia, podlać wywarem i piec ok. 15 min (w zależności od wielkości filetów) od czasu do czasu polewając sosem z pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz