Chleb pszenny z ośmioczęściowego warkocza
września 19, 2013
/
19
Dziś przepis do wrześniowej listy wypieków "Na zakwasie i na drożdżach". Zbiór przepisów co miesiąc prowadzi Wisła z blogu Zapach chleba. Warto tam zaglądać jeśli szukacie przepisów na pieczywo czy wypieki drożdżowe. Mój skromny udział w tym miesiącu to jak na razie pszenny chleb. Miąższ
wypieku przypomina lekkie, puszyste i bardzo delikatne pieczywo.
Wyzwaniem, choć jak się okazało -niezbyt trudnym- jest uplecenie
warkocza. Jeśli jednak postąpicie zgodnie z instrukcją to nie sprawi Wam
to żadnego problemu :) Przepis autorstwa Paul'a Hollywood'a pochodzi z programu " The Great British Bake Off".
500 g mąki o wysokiej zawartości glutenu
7 g drożdży instant
10 g soli
1,5 łyżki oliwy/oleju
320 ml letniej wody
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka oliwy/oleju
Składnik z pierwszej części razem połączyć. Najlepiej do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól (ale nie koło drożdży, bo zahamuje ich rozwój) i wodę. Wszystko razem ręcznie (ważne!) zagnieść w kulę i dalej ugniatać na blacie ok. 10 min. ( blat można delikatnie posmarować olejem ). Podczas wyrabiania wyraźnie czuć jak zmienia się pod ręką jego elastyczność i konsystencja. Pod koniec ciasto będzie sprężyste i gładkie.
Po wyrobieniu włożyć do miski, zawinąć folią i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. lub do podwojenia objętości.
Po wyrobieniu włożyć do miski, zawinąć folią i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. lub do podwojenia objętości.
Ciasto odgazować ( lekko ucisnąć z wierzchu ), rozłożyć na blacie, podzielić na osiem równych części. Z każdego kawałka starannie zrolować wałek o dł. ok 40 cm. Najlepiej jest wałkować od środka do zewnątrz. Ważne jest , żeby wałeczki były równe w długości i równe w średnicy na całej długości.
Wałeczki razem połączyć ( zrobić "ośmiornicę ";).
1 ruch- 8 pod 7 nad 1
2 ruch- 8 nad 5
3 ruch- 2 pod 3 nad 8
4 ruch- 1 nad 4
5 ruch - 7 pod 6 nad 1
Powtarzać od 2 do 5.Teraz kiedy już upletliśmy warkocz dobrze jest ścisnąć końcówki tak jakby chleb był dużym "cukierkiem" i energicznie oderwać je od ciasta, żeby ładnie wyglądało.
Chleb ułożyć na blasze na pergaminie. Przykryć folią i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
Warkocze wyrosną i chleb nabierze "puchatego" kształtu.
Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przed wstawieniem do pieczenia chleb posmarować roztrzepanym jajkiem ze szczyptą soli. Piec 25-30 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Warkocze wyrosną i chleb nabierze "puchatego" kształtu.
Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przed wstawieniem do pieczenia chleb posmarować roztrzepanym jajkiem ze szczyptą soli. Piec 25-30 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Po rozkrojeniu widać, że miąższ ma zwartą strukturę mimo uplecenia z ośmiu części. W sam raz do śliwkowych konfitur, które w domu nazywamy moim opium ;D
Smacznego :)
nie mam szans Małgosiu :D Kiedyś robiłam z czterech i o mało co ręce by mi się w supeł nie zawiązały :D Super jak dla mnie.
OdpowiedzUsuńKrysiu-masz szanse, tylko spróbuj :) dzięki za odwiedziny
UsuńMałgosiu, odwiedziny u Was to sama przyjemność dla mnie. Nie zawsze komentuję, ale zawsze wszystko wyczytam z ciekawością i z ogromną przyjemnością podziwiam zdjęcia. A żeby jeszcze lepiej widzieć, to każde zdjęcie najpierw sobie powiększam (wzrok już nie tan, niestety)
UsuńBardzo się cieszę , że lubisz tu zaglądać :) pozdrawiam i dziękuję :)M.
UsuńJest po prostu prześliczna! :)) podziwiam, ja mam problem ze zrobieniem normalnego warkocza czasem a co dopiero takie cuda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję J, namawiam do spróbowania :)
UsuńTo sietak wydaje...upleść. Jak widze tych osiem wałeczków, to już kręci mi sie w głowie. Trzy wałeczki sprawiaja mi dodtatecznie dużo kłopotu. Ale moja córcia, której nota bene jakieś warkocze kiedyś plotłam, jest mistrzem wyplatania w cieście :) Pewnie spróbuję też razy osiem.
OdpowiedzUsuńZ prawdziwą przyjemnością dołączam do listy.
Wiesiu , dla Ciebie to "bułka z masłem". Mam nadzieje , że Alicja skorzysta ze schematu :)
Usuńoooo jasny gwint ale ta nasza Małgosia zdolna bestyjka, chałka taka ,ze hej i och to mało
OdpowiedzUsuńMargot , chleb rzeczywiście wygląda jak chałka, ale smakuje inaczej. Dzięki za wizytę :)
OdpowiedzUsuńno no no chlebem ale upleciony to się u Alci włącza lampka -chałka :D
UsuńAch jaka cudna chała!
OdpowiedzUsuńI te sploty...
Podziwiam.
P.s.
OdpowiedzUsuńNie znalazłam Waszego adresu e-mail.
Mam wiadomość dotyczącą akcji wspólnego pieczenia!
Rzeczywiście nigdzie go tu nie widać, muszę to naprawić :)akacjowybog@tlen.pl
UsuńAmber, zaraz w pierwszym zdaniu jest link do akcji "Na zakwasie i na drożdżach", który odsyła do blogu Wisły
OdpowiedzUsuńPrzeczytałem recepturę i wiem ,że to nie chała ale powiem szczerze , że myśli szybko powędrowały właśnie do do chały zdobionej płatkami migdałowymi - piękna robota , pozdrawiam Was i kibicuję
OdpowiedzUsuńZgadzamy się , że na pierwszy rzut oka tak to wygląda :) Dziękujemy za odwiedziny , pozdrawiamy M.i P.
Usuńprawdziwe dzieło sztuki :D
OdpowiedzUsuńdziękuję Łucjo :)
OdpowiedzUsuń