Chleb pszenny z ośmioczęściowego warkocza


Dziś przepis do wrześniowej listy wypieków "Na zakwasie i na drożdżach". Zbiór przepisów co miesiąc prowadzi Wisła z blogu Zapach chleba. Warto tam zaglądać jeśli szukacie przepisów na pieczywo czy wypieki drożdżowe. Mój skromny udział w tym miesiącu to jak na razie  pszenny chleb. Miąższ wypieku przypomina lekkie, puszyste  i bardzo delikatne pieczywo. Wyzwaniem, choć jak się okazało -niezbyt trudnym- jest uplecenie warkocza. Jeśli jednak postąpicie zgodnie z instrukcją to nie sprawi Wam to żadnego problemu :) Przepis autorstwa Paul'a Hollywood'a pochodzi z programu " The Great British Bake Off".

 

Chleb pszenny z ośmioczęściowego warkocza





Składniki:

500g mąki o wysokiej zawartości glutenu
7g drożdży instant
10g soli
1,5 łyżki oliwy/oleju
320 ml letniej wody
 

1 jajko
szczypta soli

1 łyżka oliwy/oleju


Składnik z pierwszej części razem połączyć. Najlepiej do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól (ale nie koło drożdży, bo zahamuje ich rozwój) i wodę. Wszystko razem ręcznie (ważne!) zagnieść w kulę i dalej ugniatać na blacie ok. 10 min. ( blat można delikatnie posmarować olejem ). Podczas wyrabiania wyraźnie czuć jak zmienia sie pod ręką jego elastyczność i konsystencja. Pod koniec ciasto będzie sprężyste i gładkie.
Po wyrobieniu włożyć do miski,  zawinąć folią i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. lub do podwojenia objętości.
Ciasto odgazować ( lekko ucisnąć z wierzchu ), rozłożyć  na blacie, podzielić na osiem równych części. Z każdego kawałka  starannie zrolować wałek o dł. ok 40 cm. Najlepiej jest wałkować od środka do zewnątrz. Ważne jest , żeby wałeczki były równe w długości i równe w średnicy na całej długości.

Wałeczki razem połączyć ( zrobić "ośmiornicę ";).



 
Podane numery wałków liczyć za każdym razem od lewej. Upleść warkocz wg schematu :

1 ruch- 8 pod 7 nad 1
2 ruch- 8 nad 5
3 ruch- 2 pod 3 nad 8
4 ruch- 1 nad 4
5 ruch - 7 pod 6 nad 1
Powtarzać od 2 do 5.




Teraz kiedy już upletliśmy warkocz dobrze jest ścisnąć końcówki tak jakby chleb był dużym "cukierkiem" i energicznie oderwać je od ciasta, żeby ładnie wyglądało.




z resztek ciasta można zrobić bułkę, ja uplotłam mini chlebek




Chleb ułożyć na blasze na pergaminie. Przykryć folią i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.

  


Warkocze wyrosną  i chleb nabierze "puchatego" kształtu.
 
Pod koniec czasu wyrastania  rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przed wstawieniem do pieczenia chleb posmarować roztrzepanym jajkiem ze szczyptą soli. Piec 25-30 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.




Po rozkrojeniu widać,  że miąższ ma zwartą strukturę  mimo uplecenia z ośmiu części.
W sam raz do śliwkowych konfitur, które w domu nazywamy moim opium ;D

Smacznego :)

Komentarze

  1. nie mam szans Małgosiu :D Kiedyś robiłam z czterech i o mało co ręce by mi się w supeł nie zawiązały :D Super jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu-masz szanse, tylko spróbuj :) dzięki za odwiedziny

      Usuń
    2. Małgosiu, odwiedziny u Was to sama przyjemność dla mnie. Nie zawsze komentuję, ale zawsze wszystko wyczytam z ciekawością i z ogromną przyjemnością podziwiam zdjęcia. A żeby jeszcze lepiej widzieć, to każde zdjęcie najpierw sobie powiększam (wzrok już nie tan, niestety)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę , że lubisz tu zaglądać :) pozdrawiam i dziękuję :)M.

      Usuń
  2. Jest po prostu prześliczna! :)) podziwiam, ja mam problem ze zrobieniem normalnego warkocza czasem a co dopiero takie cuda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To sietak wydaje...upleść. Jak widze tych osiem wałeczków, to już kręci mi sie w głowie. Trzy wałeczki sprawiaja mi dodtatecznie dużo kłopotu. Ale moja córcia, której nota bene jakieś warkocze kiedyś plotłam, jest mistrzem wyplatania w cieście :) Pewnie spróbuję też razy osiem.
    Z prawdziwą przyjemnością dołączam do listy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesiu , dla Ciebie to "bułka z masłem". Mam nadzieje , że Alicja skorzysta ze schematu :)

      Usuń
  4. oooo jasny gwint ale ta nasza Małgosia zdolna bestyjka, chałka taka ,ze hej i och to mało

    OdpowiedzUsuń
  5. Margot , chleb rzeczywiście wygląda jak chałka, ale smakuje inaczej. Dzięki za wizytę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no no no chlebem ale upleciony to się u Alci włącza lampka -chałka :D

      Usuń
  6. Ach jaka cudna chała!
    I te sploty...
    Podziwiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. P.s.
    Nie znalazłam Waszego adresu e-mail.
    Mam wiadomość dotyczącą akcji wspólnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście nigdzie go tu nie widać, muszę to naprawić :)akacjowybog@tlen.pl

      Usuń
  8. Amber, zaraz w pierwszym zdaniu jest link do akcji "Na zakwasie i na drożdżach", który odsyła do blogu Wisły

    OdpowiedzUsuń
  9. Przeczytałem recepturę i wiem ,że to nie chała ale powiem szczerze , że myśli szybko powędrowały właśnie do do chały zdobionej płatkami migdałowymi - piękna robota , pozdrawiam Was i kibicuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzamy się , że na pierwszy rzut oka tak to wygląda :) Dziękujemy za odwiedziny , pozdrawiamy M.i P.

      Usuń

Prześlij komentarz