Tarta z owocami lata i kremem z mascarpone.
lipca 02, 2014
/
0
Moje dzisiejsza kulinarna propozycja to owocowa tarta. Jest prosta i uniwersalna. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem zrobić w ostatniej chwili. Będzie dobra z różnymi owocami, które lubicie lub macie w zasięgu. U mnie akurat z truskawkami i pulpą z marakui.
Tarta z owocami lata i kremem z mascarpone
Proporcje na tartę o średnicy 20 cm *:
Ciasto :
175 g mąki pszennej
75 g masła
3 żółtka jaj M
40 g cukru pudru
szczypta soli
*moja foremka na tartę ma dość wysoki brzeg, jeśli macie tradycyjną z niskim brzegiem, zredukujcie nieco składniki.
Ciasto zagnieść w gładką masę, zawinąć w folię i schłodzić około godziny. Po odpoczynku rozwałkować i wyłożyć formę do tarty o średnicy ok. 20 cm. Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25-30 min. Po upieczeniu całkowicie ostudzić przed wypełnieniem kremem.
Krem:
1 żółtko
1 białko
1 łyżka cukru pudru
250 g mascarpone
skórka otarta z połowy cytryny
Żółtko ukręcić z cukrem na kogel mogel. Połączyć z mascarpone i skórką z cytryny, razem zmiksować na jednolitą masę. Białko ubić na pianę i delikatnie połączyć z kremem. Krem wyłożyć na zimny spód tarty i udekorować owocami wg uznania (na zdjęciu pokrojone truskawki, pulpa z połowy marakui i listki mięty czekoladowej, która można zastąpić melisą, werbeną itp. :)
Ciasto :
175 g mąki pszennej
75 g masła
3 żółtka jaj M
40 g cukru pudru
szczypta soli
*moja foremka na tartę ma dość wysoki brzeg, jeśli macie tradycyjną z niskim brzegiem, zredukujcie nieco składniki.
Ciasto zagnieść w gładką masę, zawinąć w folię i schłodzić około godziny. Po odpoczynku rozwałkować i wyłożyć formę do tarty o średnicy ok. 20 cm. Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25-30 min. Po upieczeniu całkowicie ostudzić przed wypełnieniem kremem.
Krem:
1 żółtko
1 białko
1 łyżka cukru pudru
250 g mascarpone
skórka otarta z połowy cytryny
Żółtko ukręcić z cukrem na kogel mogel. Połączyć z mascarpone i skórką z cytryny, razem zmiksować na jednolitą masę. Białko ubić na pianę i delikatnie połączyć z kremem. Krem wyłożyć na zimny spód tarty i udekorować owocami wg uznania (na zdjęciu pokrojone truskawki, pulpa z połowy marakui i listki mięty czekoladowej, która można zastąpić melisą, werbeną itp. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz