Tarta z fetą i pieczonymi warzywami.
lutego 02, 2019
/
7
Kolejna wytrawna tarta, która piekę od ponad dziesięciu lat, a jeszcze nie ma jej na blogu. Śródziemnomorski smak - pieczone warzywa (samo zdrowie) ze słonawą fetą to duet doskonały. Do tego zioła. Ja dodałam suszone, ale w sezonie można dodać świeże. Oregano i tymianek świetnie się tu spiszą, jednak możecie dodać też rozmaryn, pietruszkę, dziki czosnek, Wedle upodobań :) Zatem do dzieła :)
Tarta z fetą i pieczonymi warzywami
na ciasto:
160 g mąki pszennej
65 g płatków owsianych
100 g miękkiego masła
100 g miękkiego masła
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
3-4 łyżki zimnej wody
duża szczypta soli
3-4 łyżki zimnej wody
duża szczypta soli
Płatki owsiane zmiksować w melakserze, następnie dodać pozostałe składniki (oprócz wody) i doprowadzić do powstania kruszonki. Zimną wodą regulujemy konsystencję ciasta, dlatego dodajemy ją na końcu. Następnie wyjąć masę z pojemnika melaksera i zagnieść w kulę. Ciasto rozwałkować między arkuszami pergaminu lub folii, wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć widelcem, przykryć folią i schłodzić przez ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć, odczekać aż nabierze temperatury pokojowej (jeśli macie formę ceramiczną, żeby nie pękła). Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć ceramicznymi kulkami (fasolą , grochem itp.), piec pod obciążeniem 15 minut, następnie zdjęć papier z kulkami i piec jeszcze 5 min.
na wypełnienie:
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 cuknia
1 bakłażan
2 nieduże pomidory
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
sól, pieprz
oliwa
suszone oregano
130 g fety
1 papryczka chili
Czosnek pozostawić nieobrany, ściąć tylko dolną końcówkę. Warzywa pokroić w dużą 2-3 cm kostkę. Całość wrzucić do naczynia, w którym będziemy piec. Skropić oliwą, posolić, popieprzyć i posypać oregano. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Gdy mamy podpieczony spód wyłożyć na niego gotowe warzywa, uważając żeby zrobić to bez soku do pieczenia. Czosnek wycisnąć z koszulek i pokroić na połowę, równomiernie rozrzucić po tarcie. Dodać pokrojone chili (jeśli lubicie). Na całość pokruszyć fetę. Możecie jeszcze dodać oregano. Zapiec całość przez 10 minut w 200 stopniach C.
Smacznego :)
Małgosia, można do ciebie na tą tarte?
OdpowiedzUsuńPrzybywaj Alciu :) zapraszam
UsuńWygląda smakowicie :) wypróbuje, bo płatków do ciasta jeszcze nigdy nie dodawałam. Pozdrawiam, Karola :)
OdpowiedzUsuńKarolu dawno Was nie było :) Witaj :) Ciasto jest bardzo kruche, płatki dodają ciekawego smaku :) Pozdrawiamy
UsuńAleż to smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńJak nie dotykam piekarnika,to chyba to zrobię.
U mnie można dostac w doniczkach świeże zioła, więc je wykorzystam.
Pozdrawiam!
Irena-Hooltaye w podróży
Wykorzystaj Irenko, pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńTarty to moja słabość! Uwielbiam takie połączenia smaków.
OdpowiedzUsuńPyszne.