Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie, z jabłkiem i orzechami włoskimi. Wrześniowa Piekarnia!
W ramach Wrześniowej Piekarni Amber zaproponowała chleb z bloga "Pain de Martin" Martina Johansona. Do wyboru mieliśmy chleb na drożdżach lub na zakwasie. Wybrałam zakwasowy. Pomysł na łączenie chleba z orzechami i jabłkiem znam i świetnie sprawdza się w pieczywie. Na blogu znajdziecie :
-alzacki chleb z orzechami włoskimi (na zakwasie, żytnio-pszenny),
-chleb z tartym jabłkiem (na zakwasie, żytnio-orkiszowy),
-chleb z lawendą, miodem i orzechami laskowymi (na zakwasie, żytnio-pszenny),
-normandzki chleb jabłkowy (na zakwasie z dodatkiem drożdży instant, pszenny),
-chleb jesienny (na zakwasie z dodatkiem drożdży instant, pszenny z orzechami włoskimi, laskowymi, żurawiną i rodzynkami),
-chleb orzechowy (na zakwasie z dodatkiem drożdży instant, żytni z orzechami włoskimi).
Chleb wyszedł bardzo smaczny, wilgotny i apetyczny. Dodałam orzechy włoskie w połówkach, nie rozdrabniałam ich. Świetnie się kroi. Bardzo polecam Wam ten przepis. Mąkę pszenną z przepisu Martina zastąpiłam orkiszową. Drugą zmianą było to, że masę po wymieszaniu od razu włożyłam do formy.
150 g wody
200 g grubo startego jabłka (ze skórką)
35 g ciemnego cukru muscovado
200 g mąki żytniej razowej
200 g mąki orkiszowej typ 550
10 g soli
75 g orzechów włoskich
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Pysznie upieczony. Chleb piękny. Zresztą to naprawdę godny polecenia przepis. Dziękuję za wspólne wypiekanie we wrześniu.
OdpowiedzUsuńJa także lubię połączenie jabłek i orzechów w chlebie i Twój chlebek wygląda smakowicie. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńKolejny wspaniały chleb do Twojej kolekcji. Pięknie wygląda, dziękuję za wspólny wrześniowy czas!
OdpowiedzUsuńPięknie ci sie udał nasz wrześniowy bochenek. Dziękuję za ten wspólny czas. :)
OdpowiedzUsuń