Chlebek bananowy z imbirowo tymiankowym custardem, sosem butterscotch i karmelizowanymi bananami.

Oto dzielimy się dziś przepisem na pyszny (mój ulubiony) deser. To typowy deser na chłodne dni. Połączenie smaków bardzo nam odpowiada, zatem do dzieła :)


Chlebek bananowy z imbirowo tymiankowym custardem, sosem butterscotch i karmelizowanymi bananami


Nie zrażajcie się ilością elementów tego deseru i składników. Chlebek bananowy można upiec znacznie wcześniej, bo nabierze wtedy więcej aromatu. Sos butterscotch i karmelizowane banany robi się błyskawicznie, a custard zawsze warto umieć zrobić. Zatem do dzieła ... ;)

Chlebek bananowy
(wg przepisu Ani-Bajaderki)
Proporcje ciasta na jedną keksówkę (najlepiej upiec dzień wcześniej):
125 g  masła
80 g   ciemnego cukru
1 duże jajko
2 duże, bardzo dojrzale banany, roztarte na papkę
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki maślanki
160 g  mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
szczypta zmielonych goździków
szczypta soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki posiekanych, zrumienionych orzechów włoskich (niekoniecznie)
 
Masło ukręcić z cukrem, ubić mikserem aż będzie puszyste. Banany rozgnieść na papkę, dodać rozbełtane jajko, wanilię i maślankę. Całość wlać do roztartej masy maślanej. Suche składniki przesiać, dodać do masy i dobrze wymieszać. Wsypać posiekane orzechy. Masę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki keksowej (o dł. ok. 20 cm) i piec w temperaturze 180ºC przez 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, wyjąć z foremki i wystudzić całkowicie na drucianej siateczce. Zawinąć szczelnie w folię i zostawić na kilka godzin, aby ciasto miało okazję rozwinąć swoje walory smakowe.

Custard:

70 ml mleka
kawałek obranego imbiru pokrojonego w plasterki o dł.2,5 cm
2/3 laski wanilii – wydłubane ziarenka
3 gałązki tymianku, plus dodatkowe do dekoracji
2 duże żółtka
35 g cukru
150 ml śmietanki kremówki

Roztrzepać żółtka z cukrem. Zagotować mleko z tymiankiem I imbirem. Odstawić na 15 minut, aby przeszło aromatem. Tymianek i imbir wyjąć. Do mleka dodać śmietankę, ziarnka wanilii i zagotować. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Wlać łyżkę przestudzonego płynu do żółtek i wymieszać. Dolewać powoli resztę płynu cały czas mieszając. Przelać płyn z żółtkiem z powrotem do garnuszka i lekko podgrzewać cały czas mieszając i “zdejmując” płyn z boków garnka silikonową szpatułą do momentu zgęstnienia i uzyskania pożądanej konsystencji. Wstawić garnuszek do zimnej wody wciąż mieszając do ostudzenia.

Sos butterscotch

10 g masła
30 g ciemnego cukru
50 g golden syrup
30 ml śmietanki kremówki

Podgrzać masło, golden syrup i cukier na patelni aż składniki się połączą i zrobi się karmel (uważać by nie spalić). Dodać kremówki i dokładnie wymieszać. Przed podaniem podgrzać.
 
Karmelizowane banany

banany pokrojone w plastry podłużne lub poprzeczne
cukier puder do posypania

Banany posypane cukrem pudrem piec pod grillem lub opalić palnikiem.

Złożenie deseru:

-ukroić porcję chlebka bananowego, ułożyć na talerzu i wyciąć w środku okrągły otwór,
-wlać do środka sos butterscotch,
-ułożyć na wierzchu karmelizowane banany,
-obok chlebka wlać custard.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz