Ciasto marchewkowe - najlepsze ;)

Pyszne ciasto marchewkowe, które uwielbiamy. Jest szwajcarskim specjałem, na który recepturę podała dwanaście lat temu Bea. Piekę je od tamtej pory. Przepis tylko nieznacznie zmodyfikowałam jeśli chodzi o dodatki smakowe i wielkość składników. Zrobiłam też do niego krem pomarańczowy, który świetnie pasuje. Nie jest konieczny, można z niego zrezygnować.  Głównym składnikiem oprócz marchewki są orzechy laskowe. Nie używam gotowych zmielonych, mielę je sama w melakserze używając orzechów w ich naturalnych skórkach. Z pewnością takie świeżo zmielone są bardziej aromatyczne. Poza tym uwielbiam ziarnistą strukturę ciasta, którą zapewniają takie nie do końca zmielone na pył orzechy. Nie róbcie tego ciasta! Jest uzależniające ;)


Ciasto marchewkowe - najlepsze ;)


Składniki na tortownicę 26 – 28 cm 

na ciasto
5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
150 g drobnego cukru trzcinowego
sok  z 1/2 dużej cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
380 g mielonych orzechów laskowych
380 g marchewki startej na najdrobniejszych oczkach
szczypta soli
5  łyżek mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do masy  dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy, marchew i orzechy. Wszystko razem dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z mąką, wymieszać, a następnie dodać pianę z białek i ostrożnie całość połączyć, żeby nie utracić napowietrzonej struktury. Wlać całość do przygotowanej tortownicy i wstawić formę do nagrzanego do 100°C piekarnika, następnie podwyższyć temperaturę do 180°C i piec ok. 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto  jest upieczone. Gdy jest gotowe wyjąć z piekarnika i po lekkim ostudzeniu wyjąć na kratkę i ostudzić.

Składniki na krem:
300 g serka typu Philadelphia 
180 g miękkiego masła 
85 g cukru pudru, 
2 małe pomarańcze lub 1 duża - tylko otarta skórka 

Masło utrzeć z cukrem, dodać serek, razem wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy. Ciasto przekroić w poprzek na dwie części, przełożyć kremem. 

Składniki na lukier:
200 g cukru pudru
1 białko lub sok z cytryny

Do cukru pudru dodać stopniowo białko lub sok z cytryny. Chodzi o to, żeby nie dać od razu za dużo. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Utrzeć razem wszystko na jednolitą masę i polać ostudzone i przełożone kremem ciasto. 

Składniki na 12 marchewek:
60 g migdałów
40 g cukru pudru
1/2 lub mniej białka z  jaja albo sok z cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony

Składniki razem połączyć bez barwników. Następnie oddzielić nieco na zielone ogonki i poszczególne części zabarwić. Zrobić pomarańczowe marchewki, które przed położeniem na cieście ozdobić końcem noża robiąc im nacięcia. Ułożyć zielone ogonki, na nie położyć marchewki i gotowe :) Smacznego.


P.s. zdjęcia są dwóch różnych wypieków, górne bez przełożenia kremem, dolne z kremem i 12 marchewkami. 

5 komentarzy:

  1. Tego ciasta w życiu nie zrobię!!!
    Ale jadłam, jest pyszne. Na samą myśl, już mam ochotę na to ciasto.
    Teraz będzie mi się śniło po nocach.
    Pozdrawiam!
    Irena

    OdpowiedzUsuń

  2. Wygląda jak tort
    Jak pięknie udekorowane

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepyszny przepis na ciasto marchewkowe , korzystam z rożnych przepisów na na ciasta z marchewką ale ten będzie numerem pierwszym .Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń