Ciasto marchewkowe - najlepsze ;)
Pyszne ciasto marchewkowe, które uwielbiamy. Jest szwajcarskim specjałem, na który recepturę podała dwanaście lat temu Bea. Piekę je od tamtej pory. Przepis tylko nieznacznie zmodyfikowałam jeśli chodzi o dodatki smakowe i wielkość składników. Zrobiłam też do niego krem pomarańczowy, który świetnie pasuje. Nie jest konieczny, można z niego zrezygnować. Głównym składnikiem oprócz marchewki są orzechy laskowe. Nie używam gotowych zmielonych, mielę je sama w melakserze używając orzechów w ich naturalnych skórkach. Z pewnością takie świeżo zmielone są bardziej aromatyczne. Poza tym uwielbiam ziarnistą strukturę ciasta, którą zapewniają takie nie do końca zmielone na pył orzechy. Nie róbcie tego ciasta! Jest uzależniające ;)
Ciasto marchewkowe - najlepsze ;)
na ciasto
5 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
150 g drobnego cukru trzcinowego
sok z 1/2 dużej cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
380 g mielonych orzechów laskowych
380 g marchewki startej na najdrobniejszych oczkach
szczypta soli
5 łyżek mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do masy dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy, marchew i orzechy. Wszystko razem dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z mąką, wymieszać, a następnie dodać pianę z białek i ostrożnie całość połączyć, żeby nie utracić napowietrzonej struktury. Wlać całość do przygotowanej tortownicy i wstawić formę do nagrzanego do 100°C piekarnika, następnie podwyższyć temperaturę do 180°C i piec ok. 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Gdy jest gotowe wyjąć z piekarnika i po lekkim ostudzeniu wyjąć na kratkę i ostudzić.
Składniki na krem:
300 g serka typu Philadelphia
180 g miękkiego masła
85 g cukru pudru,
2 małe pomarańcze lub 1 duża - tylko otarta skórka
Masło utrzeć z cukrem, dodać serek, razem wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy. Ciasto przekroić w poprzek na dwie części, przełożyć kremem.
Składniki na lukier:
200 g cukru pudru
1 białko lub sok z cytryny
Do cukru pudru dodać stopniowo białko lub sok z cytryny. Chodzi o to, żeby nie dać od razu za dużo. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Utrzeć razem wszystko na jednolitą masę i polać ostudzone i przełożone kremem ciasto.
Składniki na 12 marchewek:
60 g migdałów
40 g cukru pudru
1/2 lub mniej białka z jaja albo sok z cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
40 g cukru pudru
1/2 lub mniej białka z jaja albo sok z cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony
Składniki razem połączyć bez barwników. Następnie oddzielić nieco na zielone ogonki i poszczególne części zabarwić. Zrobić pomarańczowe marchewki, które przed położeniem na cieście ozdobić końcem noża robiąc im nacięcia. Ułożyć zielone ogonki, na nie położyć marchewki i gotowe :) Smacznego.
P.s. zdjęcia są dwóch różnych wypieków, górne bez przełożenia kremem, dolne z kremem i 12 marchewkami.
Tego ciasta w życiu nie zrobię!!!
OdpowiedzUsuńAle jadłam, jest pyszne. Na samą myśl, już mam ochotę na to ciasto.
Teraz będzie mi się śniło po nocach.
Pozdrawiam!
Irena
Irenko zrób!Jest idealne :)
Usuń
OdpowiedzUsuńWygląda jak tort
Jak pięknie udekorowane
Dziękuję za przepyszny przepis na ciasto marchewkowe , korzystam z rożnych przepisów na na ciasta z marchewką ale ten będzie numerem pierwszym .Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) pozdrawiamy
Usuń