Karmelowy flan




Karmel:
60 ml wody
75 g cukru
kilka kropel soku z cytryny lub szczypta cream of tartar

Custard :
375 ml mleka pełnotłustego
2 jajka
2 żółtka
110 g brązowego cukru
1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Na patelnię wsypać cukier i wlać 30 ml wody w celu zrobienia karmelu. Gotować aż cukier roztopi się, po czym dodać cream od tartar lub sok z cytryny. Gotować dalej, aż karmel się zrumieni i zacznie lekko pienić. Zdjąć z ognia, po czym dodać pozostałe 30 ml wody. Karmel zacznie mocno bulgotać. Należy mieszać mocno, a następnie równo go rozdzielić między 4 ramekiny, tak aby wypełnił je na spodzie.

Zagotować mleko z brązowym cukrem. Ubić żółtka i jajka. Wlewać stopniowo mleko do ubitych jajek ( cały czas mieszając), po czym dodać wanilię i szczyptę soli. Wlać płyn do ramekinów. Piec w kąpieli wodnej przez 25-35 minut w temperaturze 160 stopni. Włożyć do lodówki gdy się schłodzi, najlepiej na noc.


Aby wyłożyć deser na talerz, wstawić na chwilę naczynie z flanem do wrzątku, zluzować nożem i wyjąć, razem z wylewającym się karmelem.




12 komentarzy:

  1. Małgosiu, z zapartym tchem wyczytałam wszystko i z ogromną przyjemnością obejrzałam zdjęcia z opowieści. Wspaniała przygoda, naprawdę wspaniała. Mogę sobie tylko pomarzyć i poogladać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, o Afryce jeszcze będzie nie raz :) oby tylko był czas :) Pozdrawiamy i dziękujemy za odwiedziny :)

      Usuń
  2. Niesamowite miejsce Malgosiu! I jak pieknie opisane! Czuc te niesamowita atmosfere na kazdym zdjeciu, w kazdym zdaniu... Zycze Ci / Wam, byscie mogli tam wracac :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, niech się spełni to życzenie :) Te przestrzenie, kolory, przyroda są niepowtarzalne i stokroć piękniejsze niż zdjęcia :)Pozdrawiamy

      Usuń
  3. Dziekuje Ci. Jestem zachwycona! Pięknie i osobiście opisana podróż. Zdjęcia wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały flan. Wspaniały krajobraz: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Angie za odwiedziny , pozdrawiamy i zapraszamy do kolejnych wizyt :)

      Usuń
  5. Piękna recenzja z podróży, przeczytałam z zainteresowaniem - i ten podkład muzyczny stanowiący idealne tło dla twojej historii. A na deser flan! Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękujemy Iwonko :) pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Czytałam z zapartym tchem - wspaniałe przeżycie :)
    A i flan wyjątkowo udany :)

    OdpowiedzUsuń