Tarteletki z łososiem i fenkułem.
kwietnia 05, 2014
/
18
Lubimy celebrować piątkowe wieczory. Może dlatego, że dopiero wtedy mamy okazję wspólnie zasiąść przy stole i cieszyć się każdą wspólnie spędzoną chwilą po pracowitym tygodniu. Snujemy wtedy plany na weekend, popijamy wino i słuchamy muzyki. Na piątkowe kolacje często jemy sałatki, ale na stole pojawiają się też inne dania. Są to m.in. wytrawne tarteletki. Dziś przepis inspirowany umieszczonym w starym numerze miesięcznika "Kuchnia".
70 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
35 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
listki tymianku
sól
Składniki na nadzienie:
150 g surowego łososia
2 żółtka
250 g słodkiej śmietany
1/2 bulwy fenkuła
sól
gałka muszkatołowa
pieprz
cytryna
Składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować je i wyłożyć wysmarowane tłuszczem foremki do tarteletek. Nakłuć widelcem i piec z obciążeniem ok. 10 min w temperaturze 180 stopni.
Śmietanę wlać do rondla, zagotować i do gotującej śmietany wrzucić poszatkowany fenkuł. Gotować go na wolnym ogniu aż odparuje 1/4 płynu. Wyjąć fenkuł, a gorącą śmietaną zaparzyć roztrzepane żółtka (cały czas mieszając, żeby nie zrobiła się jajecznica ;) Masę doprawić solą,pieprzem i gałką. Łososia pokroić w dużą kostkę, skropić go cytryną, posypać pieprzem i posolić.
Na podpieczony spód ułożyć warstwami łososia i fenkuła. Całość zalać masą śmietanową i piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 min.
35 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
listki tymianku
sól
Składniki na nadzienie:
150 g surowego łososia
2 żółtka
250 g słodkiej śmietany
1/2 bulwy fenkuła
sól
gałka muszkatołowa
pieprz
cytryna
Składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować je i wyłożyć wysmarowane tłuszczem foremki do tarteletek. Nakłuć widelcem i piec z obciążeniem ok. 10 min w temperaturze 180 stopni.
Śmietanę wlać do rondla, zagotować i do gotującej śmietany wrzucić poszatkowany fenkuł. Gotować go na wolnym ogniu aż odparuje 1/4 płynu. Wyjąć fenkuł, a gorącą śmietaną zaparzyć roztrzepane żółtka (cały czas mieszając, żeby nie zrobiła się jajecznica ;) Masę doprawić solą,pieprzem i gałką. Łososia pokroić w dużą kostkę, skropić go cytryną, posypać pieprzem i posolić.
Na podpieczony spód ułożyć warstwami łososia i fenkuła. Całość zalać masą śmietanową i piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 min.
Piękna ta z gruszką,musi smakować oblędnie!
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakuje, polecamy :) pozdrawiamy :)
Usuńpołączenia z fenkułem łososia nie znałam, ale niestety nie skosztuję, wegetarianizm.
OdpowiedzUsuńnatomiast pierwsza wersja jest mi jak najbardziej znana i bardzo przeze mnie lubiana :]
Połączenie jest bardzo smaczne :) Polecamy pierwszy przepis , pozdrawiamy :)
UsuńTarta z serem pleśniowym to coś dla mnie, w dodatku wygląda tak apetycznie... :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu, pozdrawiamy :)
UsuńTarta z gruszką wygląda jak żywy obraz. Cudna jest.
OdpowiedzUsuńGordes z odległości robi niesamowite wrażenie. A u mnie zrobili tor do boules :) i panowie grają sobie prawie tak samo. Prawie, bo nie mają krzeseł ;)
Krysiu-ta druga tarta jest też pyszna, polecamy :) Boule zyskuje coraz więcej zwolenników :), super :) Gordes...tak najlepiej widać z daleka ;)pozdrówka
UsuńTarty wyglądają obłędnie,zdjęcia super.
OdpowiedzUsuńProwansja oczywiście bajkowa.
Jak tu fajnie do Was zajrzeć...:-)
Serdeczności!
I.
Irenko-dziękujemy za odwiedziny :) pozdrawiamy serdecznie :)
Usuńkiedyś w piątki mieliśmy zwyczaj wieczorów krewetkowych z białym winem, teraz kiedy pojawił się Młody, na razie czasu na to brak:)
OdpowiedzUsuńtarty wyglądają super!
Olu...z pewnością gdy Wasze dziecko urośnie i wtedy będzie inaczej :) Uwielbiamy krewetki i wszystkie inne owoce morza :) pozdrawiamy serdecznie
UsuńJako ze zima tuz tuz, tarty upieke z pewnoscia,. Znam i lubie - szczegolnie te serowa:)
OdpowiedzUsuńA wypad do Prowansji w Waszym towarzystwie, to zawsze chwila wytchnienia:)
Pozdrawiam:)
Grazyna
Polecamy obie tarty :) Pozdrawiamy i dziękujemy za odwiedziny :)
UsuńPokazałaś kamienną Prowansję,którą rzadko się ogląda goniąc za lawendą...
OdpowiedzUsuńTarty w moich smakach.
Bardzo takie lubię.
:) Dziękuję Amber, pozdrawiam :)
UsuńTa gruszką i serem bardzo mi przypadła do gustu, będę musiała zrobić! Kamienna osada bardzo urokliwa!
OdpowiedzUsuńDziękujemy za odwiedziny, pozdrawiamy :)
Usuń