Tarta z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi.

Tarty to jedne z naszych ulubionych wypieków. Słodkie i wytrawne, w każdej wersji są ucztą dla podniebienia. Tę lubimy powtarzać, zawiera świetnie skomponowane składniki, które dopełniają się wzajemnie. Przepis inspirowany jest znalezionym w starym numerze miesięcznika "Kuchnia". Polecamy :) 

Tarta z  serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi
 składniki na foremkę o wymiarach zewnętrznych 35cm x 11cm

Składniki na ciasto:

150 g maki pszennej (najlepiej krupczatki)
75 g zimnego masła
1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1 żółtko
25 g zimnej wody

Składniki na nadzienie :

250 g mascarpone
200 g sera pleśniowego (użyłam gorgonzoli)
2 łyżki porto
listki świeżego tymianku (z 4 gałązek)
sól i pieprz
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka orzechów
1-2 gruszki (najlepiej odmiany konferencja, bo nie ciemnieją ;)

Orzechy zmielić w melakserze. Wszystkie składniki na spod tarty szybko zagnieść (w razie gdyby ciasto okazało się mało spójne dodać ciut więcej wody niż jest w przepisie), uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. 
Po tym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną wcześniej foremkę. Nakłuć widelcem, wyłożyć pergaminem, obciążyć (ja używam ceramiczne kulki, ale to może być groch czy fasola)  i piec ok. 10 min, następnie usunąć papier z obciążeniem i piec jeszcze 5 min.

Wymieszać mascarpone, dodać do niego pokruszony ser pleśniowy, listki tymianku, sól i pieprz, porto, wymieszać. Umyć i pokroić gruszki na ćwiartki. Wykroić gniazda nasienne i następnie przekroić gruszki na 3-4 plastry.
Wyłożyć masę serową na podpieczony spód, ułożyć na to gruszki, oprószyć całość cukrem i posypać posiekanymi grubo orzechami. Piec ok. 20 min lub do momentu aż wierzch się lekko skarmelizuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz