Parsyjskie pulao z Mumbaiu.
Jest to danie kuchni parsyjskiej, które powstało pod wpływem wizyty w restauracji "Britannia & Co" w Mumbaiu. Pisaliśmy o tym tu-klik. Sycące, smaczne i złożone w smaku.
PULAO Z KURCZAKIEM I BERBERYSEM
500 g mięsa z ud kurczaka bez skóry i kości
na marynatę:
łyżeczka sproszkowanego Kashmiri chili
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka soli
1 cm korzenia imbiru, drobno pokrojony
1 duży ząbek czosnku, drobno pokrojony
2 łyżeczki soku z limonki
na pulao:
1 łyżka masła klarowanego
7 ziaren pieprzu
kawałek kory cynamonu
4 strączki zielonego kardamonu
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 posiekana cebula
300 g ryżu basmati
20 g suszonego berberysu
500 ml wody
szczypta szafranu zamoczonego w 2 łyżkach ciepłego mleka
40 g orzechów nerkowca
opcjonalnie: szalotka pokrojona w cieniutkie paseczki obsmażona na maśle klarowanym
Wykonanie:
Mięso pokroić na duże kawałki i marynować przez około 30 minut.
Na patelni ropuścić masło klarowane i smażyć przyprawy przez minutę na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć na złoto. Dodać kawałki kurczaka, by obsmażyć przez minutę, po czym wyjąć je i odstawić. Dodać ryż i 2/3 berberysu, smażyć przez 30 sekund, po czym dodać wodę. Zagotować, przykryć patelnię przykrywką i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec dodać mleko szafranowe, pozostały berberys, ponownie przykryć i odstawić na 5 minut, by potrawa odpoczęła.
W międzyczasie podsmażyć orzechy nerkowca na maśle klarowanym. Posypać nimi gotową potrawę. Można też dodatkowo podsmażyć na złoto pokrojona w cieniutkie paseczki szalotkę i posypać nią na koniec potrawę. Tak podaje to danie w restauracji Britannia, dzięki czemu zyskuje więcej słodyczy od skarmelizowanej cebuli.
Powyższy przepis jest modyfikacją oryginału, podanego w książce Ricka Steina "India", który również różni się nieco od oryginału.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz