Konfitury truskawkowe z bazylią i habanero, do tego domowe herbatniki. Rok blogowania za nami...

Domowe konfitury to jeden z moich przysmaków. Sezon truskawkowy już w pełni i z powodzeniem można robić przetwory. Zapraszam was do zrobienia nieco innych konfitur bo z bazylią i ostrą papryczką. Smakują wyjątkowo :) Do konfitur upiekłam herbatniki...rocznicowe.

Konfitury truskawkowe z listkami bazylii i ostrą papryką


proporcje na 3 małe słoiczki:

1,2 kg odszypułkowanych i pokrojonych na kawałki truskawek
200 g cukru (lub więcej)
1 cytryna
1/4-1/2 małej, ostrej papryczki (u mnie habanero)
12 dużych liści bazylii

Przygotować truskawki-umyte odszypułkować, a duże pokroić na 4 części. Posypać je cukrem, dodać otartą skórkę z cytryny i sok, wymieszać i zostawić pod przykryciem na kilka godzin lub na noc. Ilość cukru należy dobrać do własnych upodobań i smaku truskawek, choć z założenia wybieramy owoce słodkie.

Po kilku godzinach zlać do rondla uzyskany sok i zredukować go do gęstego syropu (ja smażę zawsze wszystko na dużej teflonowej patelni). Będzie miał kolor wiśniowy. Dodać do niego odcedzone owoce i zagotować żeby truskawki zmiękły (przez kilka minut) i odparowały sok. Odstawić do ostygnięcia. Ilość dodatków określić wg własnych upodobań. Przy ostudzonych konfiturach będzie nam to dużo łatwiej ocenić.

Umyte liście bazylii zmiksować w blenderze i dodać do konfitur. Podobnie postąpić z papryczką. Wymieszać i zagotować. Wlać do wyparzonych słoiczków, po zakręceniu odwrócić do góry dnem.

Konfitury powinny mieć wyrazisty czerwony kolor oraz spore kawałki truskawek oblepionych syropem. Powinny też stanowić zwartą masę, która nie ścieka z łyżki.


Herbatniki 



proporcje na ok. 35 sztuk:

250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
100 g cukru
szczypta soli
1 łyżka cukru z wanilią
1 jajko
2-3 łyżki lodowatej wody

Składniki (oprócz wody) zagnieść szybko lub zmiksować w melakserze, ale tylko do połączenia masy w postaci kruszonki. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć na około godzinę do lodówki.

Po wyjęciu rozwałkować na 2-3 mm placek. Ja to robię między warstwami folii spożywczej. Posypać delikatnie mąką i wykrawać dowolne kształty. Ciasto podczas pieczenia utrzymuje swój kształt i nie rozlewa się. Piec 10-15 min. w temperaturze 180 stopni na blasze wyłożonej pergaminem. Po wyjęciu wystudzić na kratce.

***

To już rok, odkąd zdecydowaliśmy się prowadzić Akacjowego Bloga i pisać o naszych pasjach-podróżowaniu i sztuce kulinarnej. Prowadzenie bloga zaczęliśmy od miejsca, które kochamy...od miejsca gdzie żyjemy. Możliwość mieszkania w mieście, ale jednocześnie w cichym i leśnym zakątku cenimy sobie szczególnie. Nasz pierwszy post było o przestrzeni, która nas otacza. Tu królują o tej porze łubiny...



Każda podróż zaczyna i kończy się tu Na Polanie. Każda jest ważnym doświadczeniem. Pozwala wyjść poza utarte ramy, poza kalki nałożone nam przez krąg kulturowy w którym żyjemy, poza schematy i stereotypy, poza codzienne role. Pozwala doświadczać nam przemijania, nabierać dystansu do własnego życia, do tego co niesiemy w sobie. Poznawać nowe, które spotykamy po drodze. Kiedy znajdujemy się poza "utartym szlakiem" odkrywamy kim jesteśmy...Wciąż jeszcze wiele przed nami. Z pewnością słowa poety w dużo bardziej wyrafinowany sposób ujmą "filozofię" naszego poznawania świata:

"Jeśli wybierasz się w podróż niech będzie to podróż długa
wędrowanie pozornie bez celu błądzenie po omacku
żebyś nie tylko oczami ale także dotykiem poznał szorstkość ziemi
i abyś całą skórą zmierzył się ze światem
(...)
Jeżeli już będziesz wiedział zamilcz swoją wiedzę
na nowo ucz się świata jak joński filozof
smakuj wodę i ogień powietrze i ziemię
bo one pozostaną gdy wszystko przeminie
i pozostanie podróż chociaż już nie twoja
(...)
Odkryj znikomość mowy królewską moc gestu
bezużyteczność pojęć czystość samogłosek
którymi można wyrazić wszystko żal radość zachwyt gniew
lecz nie miej gniewu
przyjmuj wszystko
(...)
Więc jeśli będzie podróż niech będzie to podróż długa
powtórka świata elementarna podróż
rozmowa z żywiołami pytanie bez odpowiedzi
pakt wymuszony po walce
wielkie pojednanie" Z. Herbert

Dziękujemy Wszystkim, którzy odwiedzają Akacjowy Blog.

20 komentarzy:

  1. Drodzy,
    gratuluję rocznicy!
    Pysznie jest wędrować z Wami po świecie.
    A konfitury wspaniałe.
    Ciasteczka przeurocze z nazwą bloga!
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  2. O jakie pyszności, konfitury, ciasteczka , mniam mniam
    I roczek to nie lada wiek , gratulacje i niech stuknie sto lat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margot-jesteśmy młodziakami...;) dziękujemy za życzenia , miło że jesteś z nami :)

      Usuń
  3. Gratulacje!
    Niech nie zabraknie Wam inspiracji:)
    Piękne słowa Herberta, smakowite konfitury i urocze herbatniki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) świat jest tak inspirujący , że nie zabraknie :) słowa Herberta są dla nas ważną wskazówką, pozdrawiamy :)

      Usuń
  4. Gratuluję rocznicy i życzę takich jeszcze wielu :) porywam kilka herbatników i konfiturę oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się Łucjo :) Dziękujemy za życzenia :) pozdrawiamy serdecznie

      Usuń
  5. Niesamowite jest to, że piszecie ten blog każde indywidualnie, a jednak tak bardzo jest on Wasz wspólny. Piotra spojrzenie męskie ze wspaniałymi kulinarnymi kreacjami i Twoje tak bardzo kobiece z pieknymi, pełnymi wrażliwości fotografiami tak doskonale sie uzupełniają. Panuje tu harmonia i jedność. Blog jeden z lepszych w sieci. Gratuluję rocznicy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesiu-dziękujemy, że jesteś z nami od pierwszego posta :) Masz swój udział w tym, że jesteśmy w sieci. Dziękujemy za motywację i Twoja obecność , buziaki

      Usuń
  6. Gratuluję Małgosiu i Piotrze. Bardzo miło mi być z Wami i oby jak najdłużej :) Żałuję, że od wczoraj nie mam w domu internetu, bo własnie brałam się za truskawki i chętnie bym zrobiłam te Wasze. Zupełnie inny sposób smażenia niż mój. Jakoś nie wpadłam na to aby zostawić truskawki aby puściły sok, tylko od razu wszystko zaczęłam smażyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu-dziękujemy :) Dzięki temu, że odkłada się truskawki nie robi się paciaja, która na dodatek zmienia kolor na "wyprany" czerwony. Truskawki dzięki własnym pektynom po zastygnięciu "zawieszają" się w słoiczku. Dżem jest gęsty i praktycznie składa się z kawałków owoców. Dodatki można użyć wg uznania :) Polecam i drugi przepis :) pozdrowienia

      Usuń
    2. uwielbiam morele. W przeciwieństwie do brzoskwiń, które tylko toleruję. Chętnie spróbuję ten morelowy dżem bo i do lawendy mam dostęp :) Tylko podpowiedzcie mi proszę sposób na obieranie skórki z moreli

      Usuń
    3. Krysiu-spróbuj sparzyć skórkę, może wtedy da się ściągnąć. jeśli nie to cieniutko obierz. Z moich doświadczeń wynika, że bywa różnie i wiele zależy od dojrzałości i odmiany moreli. Warto jednak to zrobić bo czasem pojawia się goryczka. Morele też dużo bardziej cenię niż brzoskwinie :)

      Usuń
  7. Gratulacje!
    To jeden z niewielu blogów do których zaglądam.
    Konfitura z papryczką musi być wyśmienita.
    Ciasteczka wyglądają znakomicie.
    Serdecznie pozdrawiam-)))
    I.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Irenko za gratulacje i za to , że tu jesteś . Bardzo nas to cieszy :) pozdrawiamy serdecznie :)

      Usuń
  8. Gratuluję i bardzo się cieszę, że miałam okazję poznać Wasz blog, bo znajduję w nim wiele ciekawych informacji :)
    Herbatniki po prostu lepsze być nie mogły :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Kasiu za gratulacje i za Twoją obecność :) pozdrawiamy serdecznie

      Usuń
  9. Cudowny jest blog - wiele się z niego uczę, dowiaduję nowych, ciekawych rzeczy. Czytanie to czysta przyjemność :)
    Gratuluję rocznicy i życzę mnóstwa pasji i inspiracji na kolejne lata :)
    Dżem morelowo-lawendowy robiłam - mmm, coś pysznego :) Za to truskawki z ostrą papryczką to dla mnie nowość, koniecznie będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Gin, Twoje słowa dodają nam motywacji do działania. Miło to czytać :) Co do konfitury, spróbuj, nam dużo bardziej smakuje ta niż taka zwykła z cukrem :) pozdrawiamy

      Usuń