Jagnięce curry z Uttar Pradesh.

Dlaczego takie danie? Bo z czeluści naszej zamrażarki wyłowiłem kawałki jagnięcego udźca. Nie miałem świeżego, bo na naszej kulinarnej pustyni niełatwo je kupić. Jednakże nie zrażając się postanowiłem wykorzystać je, by wspomnieć fantastyczne chwile spędzone w Indiach. Tym samym odtworzyłem smakowite hinduskie curry.


CURRY Z JAGNIĘCINY PROSTO Z UTTAR PRADESH



Składniki (dla dwóch osób):

łyżka masła klarowanego
300 g pokrojonych w 2-3 cm kostkę kawałków udźca jagnięcego
4 strączki zielonego kardamonu
łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka chili
3 goździki
pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
mały kawałek kory cynamonu
liść laurowy
biała cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 cm posiekanego korzenia imbiru
100 ml bulionu
150 ml pomidorów z puszki
pół łyżeczki soku z cytryny
pół łyżeczki cukru
łyżka posiekanych liści kolendry
sól
100 g ryżu

Przygotowanie:

Przyprawy (kardamon, ziarna kolendry, goździki, pieprz) uprażyć na patelni po czym zetrzeć w moździerzu dodając kurkumę i chili. Posiekany czosnek, imbir, cebulę podsmażyć na maśle klarowanym. Odstawić, pozostawiając tłuszcz na patelni.

Kawałki jagnięciny posolić i smażyć przez minutę-dwie do momentu zamknięcia porów. Dodać starte w moździerzu przyprawy, wcześniej podsmażony czosnek, imbir, cebulę, pomidory, bulion, sok z cytryny, cukier i kawałek kory cynamonu. Dusić przez około godzinę. Sprawdzić, czy kawałki jagnięciny są miękkie. Lekko zredukować sos.

Curry podawać z ugotowanym ryżem, posypane posiekanymi liśćmi kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz