Sałatka z duszonej ośmiornicy, ziemniaków oraz szalotek z czosnkiem, oliwą i cytryną.
czerwca 26, 2014
/
0
Bardzo lubimy ryby i owoce morza, a ośmiornica jest w tym gronie prawdziwym rarytasem. Poniżej przedstawiamy przepis na sałatkę, którą jedliśmy w Hiszpanii. Bardzo nam smakowała i na hasło "ośmiornica" w naszej głowie pokazuje się to danie ;D Sałatkę zaserwowano nam w restauracji w Rondzie, a nasze wykonanie jest udaną próbą odtworzenia dania. Jak przygotować ośmiornicę pisaliśmy tu-klik. Najgrubsze kawałki ośmiornicy po ugotowaniu pozostawiamy do przygotowania sałatki (ok. 1/3 całości). Nasza przystawka podana będzie w temperaturze pokojowej.
Składniki:
1/3 uduszonej wcześniej ośmiornicy pokrojonej na półcentymetrowe plastry (najgrubsze kawałki)
posiekana szalotka
posiekane 2 ząbki czosnku
2 ugotowane ziemniaki pokrojone na kawałki wielkości kawałków ośmiornicy
oliwa z oliwek
sok z połowy cytryny
ciut soli, pieprz
opcjonalnie suszone oregano
Wykonanie:
Posiekany czosnek i szalotkę obsmażyć na oliwie do momentu, aż nadal będą lekko chrupkie (około 2 minut).
Do pokrojonej na kawałki ośmiornicy dodać wystudzoną szalotkę i czosnek, oliwę, sok z cytryny, ziemniaki oraz przyprawy. Wymieszać i marynować przynajmniej przez godzinę w lodówce. Kolejna godzinę sałatka powinna stać, by dojść do temperatury pokojowej.
Podawać z plastrem cytryny, oliwą z oliwek. Koniecznie w towarzystwie kieliszka białego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz