Konfitury morelowe z kwiatami lawendy

Bardzo lubię dodatek lawendy w słodkich potrawach. Eksperymentuję z nią i kolejne udane efekty zachęcają mnie do dalszych działań. Jest tylko jedna główna zasada - nie za dużo! Jeśli przedobrzymy z lawendą, efekt będzie "mydlany". Lepiej dodawać po trochu, łatwiej jest wyczuć własny próg udanego smaku.


Konfitury morelowe z kwiatami lawendy


proporcje na 2 małe słoiczki:

650 g moreli bez skórki i pestek
1 pełna łyżka świeżych kwiatów lawendy
100-150 g cukru
1/2 małej cytryny


Przygotowane morele pokroić na kawałki, posypać cukrem, dodać skórkę z cytryny i sok, zamieszać, odstawić na kilka minut, wrzucić na patelnię. Smażyć aż masa będzie gęsta, cały czas kontrolując czy nie przywiera do dna. Mieszać często w ostatniej fazie gotowania. Na koniec dodać kwiaty lawendy, zagotować i włożyć do wyparzonych słoiczków, odwrócić zakręcone do góry dnem aż ostygną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz