Zupa krem z dyni, jabłka i cebuli.


Składniki: 
2 kg całej dyni hokkaido
2 białe cebule 
3 jabłka
6 ząbków czosnku
100 ml oliwy
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
bulion warzywny lub drobiowy
chilli, sól, pieprz 
przybranie: listki szałwii, plasterki bekonu i pestki dyni

Dynię pokroić na 3-5 cm kawałki, cebulę w plastry, jabłka na 8 części, zaś czosnek obrać pozostawiając w całości. Wszystko położyć na blasze, posypać cynamonem i gałką, przyprawić solą i pieprzem, po czym połać oliwą. Piec w piekarniku w temperaturze 180C przez 30-40min.

Upieczone warzywa i owoce przełożyć do garnka, dolać bulion i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zmiksować na zupę krem dolewając tyle bulionu, aby osiągnąć pożądaną gęstość. Ewentualnie doprawić (opcjonalnie można dodać chilli dla zaostrzenia smaku).

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Cienkie plasterki boczku pokroić na szerokość ok. 0,5 cm, po czym podsmażyć. Liście szałwi smażyć na maśle na średnim ogniu, aż będą lekko chrupiące.

Zupę podawać dekorowaną plastrem lub dwoma boczku, kilkoma listkami szałwi oraz pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza