Żytni chleb na zakwasie z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi z okazji Światowego Dnia Chleba.
16 października jest Światowym Dniem Chleba... Trudno go nie celebrować, skoro od jakiegoś czasu jemy chleb wyłącznie pieczony w domu :) W naszej rodzinie to moja domena (...jeszcze, choć nigdy nic nie wiadomo ;) Ciągle jednak uczę się i nie wymyślam na razie własnych receptur. Chętnie korzystam z przepisów już sprawdzonych. Już po raz kolejny piekę chleb, który całkowicie podbił moje serce. Przepis znalazłam w Kuchni Gucia, zmieniłam tylko składniki dodatków. Bardzo dobrze pasuje do twarogu, delikatnych serków czy powideł. W sam raz na śniadanie :) Dla osób preferujących różne dodatki do pieczywa polecam zmniejszenie ilości suszonych wiśni :)
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi
Do wypieku chleba potrzebujemy :
345 g aktywnego, żytniego zakwasu
1,5 łyżki ciemnego, brązowego cukru - muscovado
1,5 łyżeczki soli
50 g melasy
120 g letniej wody
285 g mąki żytniej 720
1,5 szklanki suszonych wiśni
3/4 szklanki orzechów włoskich
W wodzie rozpuścić cukier, sól, dodać melasę i zakwas. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać orzechy i wiśnie. Do tej masy wsypać mąkę i wymieszać tylko tyle , żeby wszystko razem dobrze się połączyło. Foremkę do wypieku chleba wyłożyć papierem do pieczenia . Chleb wyłożyć i mokrą dłonią ( lub łyżką) dobrze ugnieść masę, żeby nie było w środku pustych przestrzeni. Jeśli wybierzemy foremkę o wymiarach 30x12 otrzymamy chleb niezbyt wysoki ( ok. 5-6 cm). Jeśli wolicie duże kromki polecam mniejszą foremkę. Ciasto wyrasta ok. 2 godzin w ciepłym miejscu. Piec w temp. 230 stopni przez 15 min. a potem 35 min w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Chleb dołączam do akcji prowadzonej przez Wislę z blogu Zapach chleba
Śliczny!
OdpowiedzUsuńA smak wyobrażam sobie...
Świętujmy!
Dziękuję Amber- chleb sam jest bardzo smaczny, polecam :)
UsuńNawet nie wiedziałam, ze jest taki dzień... Zacofana jestem ;)
OdpowiedzUsuńChleb z wiśniami? To brzmi bardzo, ale to bardzo intrygująco i smakowicie :))
Dziękuję Kasiu za odwiedziny :) a chleb ma swoje święto praktycznie każdego dnia ;) pozdrawiam
UsuńAż mi się ślinianki odezwały. Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń:)))))))))))))) jest pyszny ;) dziękuję za odwiedziny
UsuńWiśnie , orzechy i chleb żytni , normalnie raj istnieje na ziemi:)
OdpowiedzUsuńMałgosia przepiękny chleb
Margot-dziękuję :)))))))))))))))
UsuńWiśnie i orzechy włoskie - nie jest to dla mnie typowe połączenie, ale już sobie wyobrażam, że to pyszny chleb Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńTarzynko-namawiam na spróbowanie :)))))))
UsuńA wszyscy dietetycy zalecaja, ograniczenia z jedzeniem pieczywa. I jak tu sie ograniczac, jak takie pysznosci serwujesz:) Bardzo lubie swieze pieczywo, znam wiele roznych warianatow, ale z suszonymi wisniami - jeszcze nie:) Bardzo intrygujace i z pewnoscia musi byc smaczne:):)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Malgosiu
Grazyna
Grażynko-ja bez chleba nie mogę żyć ;) Chleb jest pyszny...mogę upiec i wysłać ;)
Usuńleniwy słońca promień na poduszce ...
OdpowiedzUsuńi dom chlebem pachnący...
orzechy i suszone wiśnie - TO BRZMI PYSZNIE !
i jeszcze kawa z mlekiem ... i plaster białego sera ...
czy dzień może zacząć się lepiej ?
:))))))))))))))))))))))) czujemy podobnie. Pozdrawiamy bratnią duszę :))))))))))))))))))
Usuńun pane stupendo Maggie, meraviglioso! spero che il tuo prossimo pane lo "sdarai" anche a noi di Panissimo per farlo ammirare a tutti gli amici italiani!
OdpowiedzUsuńSandra
Grazie Sandra, sono molto contento con la vostra visita, saluto Maggie :)
Usuń