Żytni chleb na zakwasie z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi z okazji Światowego Dnia Chleba.

16 października jest Światowym Dniem Chleba... Trudno go nie celebrować, skoro od jakiegoś czasu jemy chleb wyłącznie pieczony w domu  :)  W naszej rodzinie to moja domena (...jeszcze, choć nigdy nic nie wiadomo ;) Ciągle jednak  uczę się i nie wymyślam na razie własnych receptur. Chętnie korzystam z przepisów już sprawdzonych. Już po raz kolejny piekę chleb, który całkowicie podbił moje serce. Przepis znalazłam w Kuchni Gucia, zmieniłam tylko składniki dodatków. Bardzo dobrze pasuje do twarogu, delikatnych serków czy powideł. W sam raz na śniadanie :) Dla osób preferujących różne dodatki do pieczywa polecam zmniejszenie ilości suszonych wiśni :)
 
 
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi
 
 
 
Do wypieku chleba potrzebujemy :
 
345g aktywnego, żytniego zakwasu
 
1,5 łyżki ciemnego, brązowego cukru - muscovado
 
1,5 łyżeczki soli
 
50g melasy
 
120g letniej wody
 
285g mąki żytniej 720
 
1,5 szklanki suszonych wiśni
 
3/4 szklanki orzechów włoskich
 
W wodzie rozpuścić cukier, sól, dodać melasę i zakwas. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać orzechy i wiśnie. Do tej masy wsypać mąkę i wymieszać tylko tyle , żeby wszystko razem dobrze się połączyło. Foremkę do wypieku chleba wyłożyć papierem do pieczenia . Chleb wyłożyć i mokrą dłonią ( lub łyżką) dobrze ugnieść masę, żeby nie było w środku pustych przestrzeni. Jeśli wybierzemy foremkę o wymiarach 30x12 otrzymamy chleb niezbyt wysoki ( ok. 5-6 cm). Jeśli wolicie duże kromki polecam mniejszą foremkę. Ciasto wyrasta ok. 2 godzin w ciepłym miejscu. Piec w temp. 230 stopni przez 15 min. a potem 35 min w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
 
Chleb dołączam do akcji prowadzonej przez Wislę z blogu Zapach chleba

 

Komentarze

  1. Śliczny!
    A smak wyobrażam sobie...
    Świętujmy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Amber- chleb sam jest bardzo smaczny, polecam :)

      Usuń
  2. Nawet nie wiedziałam, ze jest taki dzień... Zacofana jestem ;)
    Chleb z wiśniami? To brzmi bardzo, ale to bardzo intrygująco i smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu za odwiedziny :) a chleb ma swoje święto praktycznie każdego dnia ;) pozdrawiam

      Usuń
  3. Aż mi się ślinianki odezwały. Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))))))))))))) jest pyszny ;) dziękuję za odwiedziny

      Usuń
  4. Wiśnie , orzechy i chleb żytni , normalnie raj istnieje na ziemi:)
    Małgosia przepiękny chleb

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiśnie i orzechy włoskie - nie jest to dla mnie typowe połączenie, ale już sobie wyobrażam, że to pyszny chleb Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A wszyscy dietetycy zalecaja, ograniczenia z jedzeniem pieczywa. I jak tu sie ograniczac, jak takie pysznosci serwujesz:) Bardzo lubie swieze pieczywo, znam wiele roznych warianatow, ale z suszonymi wisniami - jeszcze nie:) Bardzo intrygujace i z pewnoscia musi byc smaczne:):)
    pozdrawiam Malgosiu
    Grazyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko-ja bez chleba nie mogę żyć ;) Chleb jest pyszny...mogę upiec i wysłać ;)

      Usuń
  7. leniwy słońca promień na poduszce ...
    i dom chlebem pachnący...
    orzechy i suszone wiśnie - TO BRZMI PYSZNIE !
    i jeszcze kawa z mlekiem ... i plaster białego sera ...
    czy dzień może zacząć się lepiej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))))))))))))))))))))))) czujemy podobnie. Pozdrawiamy bratnią duszę :))))))))))))))))))

      Usuń
  8. un pane stupendo Maggie, meraviglioso! spero che il tuo prossimo pane lo "sdarai" anche a noi di Panissimo per farlo ammirare a tutti gli amici italiani!
    Sandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grazie Sandra, sono molto contento con la vostra visita, saluto Maggie :)

      Usuń

Prześlij komentarz