Jesienne tarteletki


Składniki na dwie tarteletki o średnicy foremki 12 cm :

na ciasto :

50 g zmielonych orzechów laskowych
50 g mąki krupczatki
50 g masła
20 g drobnego cukru
1 żółtko

na wypełnienie:

170 g zmiksowanego miąższu upieczonej dyni
4 łyżki śmietany do deserów 36% czyli crème fraîche
2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
skórka  starta z jednej niedużej pomarańczy
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
roztarte w moździerzu - pół goździka i małe ziarenko ziela angielskiego
50 g gorzkiej czekolady do ozdoby

Pokrojoną na kawałki i posmarowaną oliwą  dynię  upiec na pergaminie w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 200 stopni. Ostudzić, a następnie zmiksować potrzebną ilość.
  
Składniki na ciasto  szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. Wysmarować foremki tłuszczem. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować i wypełnić foremkę. Wyrównać brzegi.

Włączyć piekarnik na 170 stopni.

Przygotować wypełnienie. Miąższ dyni wymieszać z przyprawami, Crème fraîche, sokiem i skórką pomarańczy. Wymieszać i wyłożyć na spód tarteletek. Piec ok. 20 min.

Gdy tarteletki ostygną, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dowolnie ozdobić wierzch.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz