Jesienne tarteletki
Składniki na dwie tarteletki o średnicy foremki 12 cm :
na ciasto :
50 g zmielonych orzechów laskowych
50 g mąki krupczatki
50 g masła
20 g drobnego cukru
1 żółtko
na wypełnienie:
170 g zmiksowanego miąższu upieczonej dyni
4 łyżki śmietany do deserów 36% czyli crème fraîche
2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
skórka starta z jednej niedużej pomarańczy
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
roztarte w moździerzu - pół goździka i małe ziarenko ziela angielskiego
50 g gorzkiej czekolady do ozdoby
Pokrojoną na kawałki i posmarowaną oliwą dynię upiec na pergaminie w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 200 stopni. Ostudzić, a następnie zmiksować potrzebną ilość.
Składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. Wysmarować foremki tłuszczem. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować i wypełnić foremkę. Wyrównać brzegi.
Włączyć piekarnik na 170 stopni.
Przygotować wypełnienie. Miąższ dyni wymieszać z przyprawami, Crème fraîche, sokiem i skórką pomarańczy. Wymieszać i wyłożyć na spód tarteletek. Piec ok. 20 min.
Gdy tarteletki ostygną, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dowolnie ozdobić wierzch.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz