Dyniowe gnudi

Czas na jesienne dania. Gnudi to nasze ulubione kluseczki, do tej pory jedliśmy je jedynie w wersji szpinakowej TU - klik. Okazuje się, że zrobione z miąższem z dyni są równie dobre. Polecamy je :)


DYNIOWE GNUDI



Składniki na dwie duże porcje :

-1 opakowanie ricotty (250 g),

-1 jajko( potrzebujemy TYLKO żółtko),

-mąka pszenna (2 łyżki do masy klusek i trochę do podsypania),

-2-3 czubate łyżki startego parmezanu na drobnej tarce + ok. dwóch łyżek czubatych do


  posypania gotowych gnudi),

-330 g pieczonej dyni

-masło do polania(wg uznania),

-listki szałwi (ok. 10),

-sól, gałka muszkatołowa ( ok. 1/2 łyżeczki),

-1 łyżka oleju.


Listki szałwi posiekać w wąskie paseczki. Masło rozpuścić na wolnym ogniu, wrzucić listki i całość powoli smażyć, tak, żeby listki były złotawe i chrupiące, a masło przeszło smakiem szałwii. Odstawić.

Upieczona dynię zmiksować "żyrafą" lub przecisnąć przez praskę. Połączyć masę z ricottą, żółtkiem, parmezanem, 2 łyżkami mąki, gałką i solą. Całość wymieszać do połączenia się składników.

Wstawić w dużym garnku wodę do gotowania gnudi- osoloną z dodatkiem łyżki oleju (jeśli macie możliwość bardzo szybkiego zagotowania wody-zróbcie to pod koniec wykonania gnudi, gdyż muszą być zaraz po zrobieniu ugotowane).


Następnie na podsypanej mąka powierzchni rozwałkować część masy ciasta na wałek o grubości ok. 4 cm i  kroić nożem ok. 2 cm gnudi. Delikatnie je w dłoniach wygładzić i odłożyć na omączoną deskę. Powtórzyć czynność z resztą ciasta.


Gnudi wrzucić na gotująca wodę i wyjmować zaraz po wypłynięciu. Przed podaniem polać ciepłym masełkiem szałwiowym i posypać startym serem.


Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz