Wytrawne bułeczki drożdżowe do odrywania z nadzieniem.
maja 28, 2014
/
0
Dziś zapraszam na bułeczki, które robię od kilku lat. Uwielbiam je i chętnie do nich wracam. Świeże i mięciutkie smakują same i jako dodatek do sałatki. Czasem też je mrożę (wtedy jednak gubią dekorację ;) i po podgrzaniu w kuchence mikrofalowej smakują jak wyjęte z piekarnika. Przepis odkryła przede mną pewna bardzo inspirująca mnie osoba, od której wiele się nauczyłam. To Ania-Bajaderka. Zapraszam na :
Składniki na ok. 30 bułeczek
Ciasto:
5 g drożdży instant
2 g cukru
170 g cieplej wody
450 g mąki pszennej
2 g soli
60 g mleka w proszku (pełnego)
1 jajko
110 g oleju
Nadzienie:
200-220 g sera (halloumi, oscypka czy innego sera dobrego do obróbki termicznej)
posiekane świeże lub suszone zioła wg uznania ( u mnie czosnek niedźwiedzi, oregano, czubryca) do smaku
Do dekoracji:
oliwa z oliwek oraz biały i czarny sezam lub czarnuszka
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, wymieszać i zostawić na ok. 5 min. Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku, dodać jajko i olej, wymieszać, wlać zaczyn i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
W tym czasie ser zetrzeć na grubej tarce, mozzarellę zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z ziołami.
Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Sezam i czarnuszkę wymieszać razem. Wlać trochę oliwy do malej miseczki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na 30 równych części (można całość podzielić na 6 części i każdą potem na 5). Każdy kawałek ciasta rozpłaszczać na mały placuszek, nadziewać ok.1 łyżką sera, zlepiać w sakiewki, delikatnie zamoczyć w oliwie, potem w nasionkach i układać jedną przy drugiej, zlepieniem do dołu w wysmarowanej oliwą ceramicznej lub szklanej formie o średnicy 24-25 cm. Lekko skropić oliwą i piec aż do zrumienienia, około 20 minut.
Bułeczki dodaję do comiesięcznej listy Wisly NA ZAKWASIE I NA DROŻDŻACH z ZAPACHU CHLEBA
Bułeczki są świetne jako przekąska w podróży, na pikniku, polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz