Szparagowe ragoût
maja 01, 2014
/
18
Sezon szparagowy czas zacząć :) Polecamy sałatkę ze szparagów z naszego pierwszego blogowego wpisu KLIK i zapraszamy na szparagowe danie na ciepło. Dziś z kuchni francuskiej...
Szparagowe ragoût
60-70 g szalotki (2 małe główki)
400 ml mleka
70 g wędzonego filetu z kurczaka (dla mięsożerców lub bez dla wegetarian)
1 łyżka masła
15 g mąki
10 g drobnego szczypiorku (ok. pół pęczka)
listki estragonu
sól, pieprz
Składniki do przyrządzenia szparagów:
500 g zielonych szparagów (1 pęczek średnio grubych)
1 łyżka masła
1 płaska łyżka cukru pudru
woda
sól, pieprz
Filet z kurczaka pokroić w plastry (o grubości nie większej niż centymetr) a następnie w kostki, odstawić.
Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle w naczyniu, w którym będziemy przyrządzali sos. Po zeszkleniu posypać ją mąka i całość krótko podsmażyć, następnie podlać częścią mleka i dobrze wymieszać żeby nie było grudek (najlepsza jest do tego trzepaczka rózgowa). Gdy sos nabierze gęstości powtórzyć czynność do wyczerpania mleka. Dodać kawałki filetu z kurczaka i chwilę pogotować cały czas mieszając. Następnie doprawić sos solą i pieprzem.
Posiekać drobno szczypior i estragon.
Przygotować szparagi: opłukać je, następnie odłamać zdrewniałe końcówki, odkroić główki, obrać łodyżki (najlepsza jest do tego obieraczka) i pokroić je na równe ok. 2 cm kawałki.
W rondlu rozpuścić cukier puder, gdy nabierze bursztynowego koloru dodać do niego masło, wymieszać i na ten rozgrzany karmel wrzucić na krótko pokrojone łodyżki. Gdy kawałki szparagów oblepią się masą karmelową, podlać wodą w ilości która je przykryje, doprawić solą i pieprzem, zagotować do pożądanej miękkości/chrupkości. Ja gotuję ok 5 min. żeby były delikatnie miękkie, ale wszystko zależy od grubości szparagów i naszych upodobań. Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć szparagi do sosu. Dodać większą część szczypiorku i estragonu, wymieszać. Następnie do gotującej się wody w której przyrządziliśmy łodyżki wrzucić główki szparagów i chwile je pogotować ( 1-2 min.).
Podawać ragoût (jako samodzielne danie lub z dodatkiem młodych ziemniaków) posypane pozostałym szczypiorkiem i estragonem oraz przybrane główkami szparagów.
Nie świętuję,bo pracuję.
OdpowiedzUsuńPrzepis na szparagi znakomity,zwłaszcza,że w sklepach zatrzęsienie zielonych i białych.
Zdjęcia wiosenne cudne.
Miłego majowania i świętowania-))
Pozdrawiam serdecznie!
Oczywiście pozdrawia I.
OdpowiedzUsuńDziękujemy Irenko za odwiedziny i życzenia , polecamy przepis :) Szkoda, że pracujesz, ale czasem tak niestety jest...:)
UsuńJak ja kocham ten szparagowy czas!
OdpowiedzUsuńCzerpię z niego pełnymi garściami.
Twoja potrawka widzi mi się niezwykle smakowicie.
Pięknego weekendu!
Również Amber życzymy Ci pięknego weekendu :) zapraszamy do skorzystania z przepisu :) pozdrawiamy
UsuńPiękne, wiosenne zdjęcia i ciekawy pomysł na wykorzystanie szparagów :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy Wedelko, pozdrawiamy :)
UsuńCo za przepiękne zdjęcia! Jestem oczarowana tymi wszystkimi kwiatami i kolorami :)
OdpowiedzUsuńKasiu, danie może nie tak dobrze prezentuje się jak cała reszta natury, ale może z nią konkurować ;) Dziękujemy, pozdrawiamy majowo :)
UsuńSzparagi zawsze smakują pysznie o tej porze roku , a wiosna w tym roku i na Waszych zdjęciach jest cudna
OdpowiedzUsuńo tak, wszystko co pojawia się w swoim sezonie ma TEN smak :) Dzięki Alciu, pozdrawiamy :)
Usuńp.s. żubrówka już rośnie ;)
Smacznie przyrządzone szparagi i zdjęcia piękne wiosenne! Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńDziękujemy Łucjo, udanej majówki :)
OdpowiedzUsuńSzparagi są świetne. Jakże się cieszę, że nadszedł już ich czas. Przepis smakowity, głodna się zrobiłam czytając go :).
OdpowiedzUsuńMy też cieszymy się z obecnej pory :) pozdrawiamy
UsuńWiosna cudowna:) Listeczka mlode takie...
OdpowiedzUsuńSzparagi lubi chyba kazdy:) mozna wyprobowac przepis:)
Pozdrawiam
Grazyna
Przepis warto wypróbować :) nam to danie bardzo smakuje :) pozdrawiamy
Usuńwygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuń