Szparagi z miodowym winegretem, wędzoną (lub suszoną) szynką, kaparami i parmezanem

To przepis na szybką przystawkę lub przekąskę. W sam raz na sezon szparagowy. Świeże warzywa mają mnóstwo smaku, który wzbogaca winegret i dodatki.


Składniki (na 2 porcje):

po 10 sztuk białych i zielonych szparagów
2 plastry cienko krojonej szynki wędzonej lub suszonej szynki
łyżka małych pokrojonych kaparów
oliwa, sok z cytryny, miód, sól i pieprz - do przygotowania winegretu
starty parmezan
2 suszone pomidory
1 czubata łyżka bardzo drobno pokrojonej fety

Wykonanie:

Szparagi, po odłamaniu zdrewniałych części i wyrównaniu gotujemy w osolonej wodzie przez 4-7 minut (w zależności od grubości). Oczywiście wcześniej je obieramy, ale nie jest to konieczne w przypadku zielonych szparagów.

Przygotowujemy miodowe winegret. Nie podaję proporcji, bo należy odpowiednio zrównoważyć smaki. Do winegretu dodajemy pokrojone kapary oraz drobno posiekaną szynkę oraz posiekane suszone pomidory.

Zielone i białe szparagi układamy naprzemiennie na talerzu, nakładamy na nie winegret z szynką, kaparami, suszonymi pomidorami, po czym posypujemy fetą i parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz