Tarta szparagowa.
maja 11, 2014
/
18
Sezon szparagowy w pełni. Subtelne w smaku, należące do tej samej rodziny warzywo co cebula, czosnek, czy por, znane jest już od ponad 2000 lat. Starożytni Grecy uwielbiali dzikie szparagi, ale to Rzymianie jako pierwsi zaczęli ich uprawę. Obie nacje doceniały ich smak i ponoć lecznicze właściwości. W XVI wieku szparagi zawojowały Francję i Anglię, skąd w erze kolonizacji trafiły do Ameryki. My z utęsknieniem czekamy co roku na sezon, kiedy to pyszne warzywo możemy zamienić w smakowite dania.
Składniki:
składniki na foremkę o wymiarach zewnętrznych 35cm x 11cm
na kruche ciasto:
170 g mąki krupczatki
90 g masła
na kruche ciasto:
170 g mąki krupczatki
90 g masła
1 żółtko
2-3 łyżek zimnej wody
2-3 łyżek zimnej wody
sól do smaku
na jajeczno-chrzanowy krem:
3 żółtka
150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
75 g śmietany kremówki
1,5 łyżki chrzanu
pół pęczka pokrojonego cienkiego szczypiorku (siedmiolatki)
sól i pieprz
zielone szparagi
ser feta pokrojony w słupki
Wykonanie:
na jajeczno-chrzanowy krem:
3 żółtka
150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
75 g śmietany kremówki
1,5 łyżki chrzanu
pół pęczka pokrojonego cienkiego szczypiorku (siedmiolatki)
sól i pieprz
zielone szparagi
ser feta pokrojony w słupki
Wykonanie:
Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki miksujemy pulsacyjnie w malakserze. Zimną wodę dodajemy w takiej ilości, aby otrzymać odpowiednio zwartą konsystencję. Następnie ciasto delikatnie rozwałkowujemy i wkładamy do natłuszczonej formy. Chłodzimy przykryte w lodówce przez godzinę. Przed pieczeniem nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 10 minut w 180 C pod obciążeniem (kulki ceramiczne, fasola...), po czym kolejne 5 minut bez obciążenia.
Wszystkie składniki kremu jajeczno-chrzanowego mieszamy ze sobą. Wlewamy do podpieczonej tarty. Układamy naprzemiennie zielone szparagi i słupki sera feta. Pieczemy przez 10 minut w 200 C i kolejne 20 minut w 180 C (aż nasza tarta będzie złoto-brązowa).
Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut, po czym wyjmujemy z formy i podajemy.
Zupa naj , naj, choć i tarta nie pogardzę , a Alzacja to piękny region , szczególnie jak ktoś jej robi takie zdjecia jak wy , cudo
OdpowiedzUsuńDziękujemy Alciu :) polecamy wszystkie dania, a z sałatki wykluczyć szynkę i też będzie ok :) pozdrawiamy
UsuńMam białe i zielone szaragi.Myślałam co tu z nich zrobić.
OdpowiedzUsuńZupa krem,takie lubię.Super pomysł!
Wasze zdjęcia jak zwykle poezja....jak ja do Was lubię zaglądać....
serdeczności.
I.
Irenko-cieszymy się zawsze z Twoich odwiedzin :) Mamy nadzieję , że zupa spełni Twoje oczekiwania :) pozdrawiamy
UsuńJeszcze nie wiedziałam tak pięknie podanej zupy :)
OdpowiedzUsuńI te sery... ależ bym spróbowała!
Dziękujemy Kasiu , sery to wielkie kulinarne bogactwo Francji :) pozdrawiamy
UsuńDwukolorowa zupa chodzi już za mną od dłuższego czasu, chyba się skuszę na Waszą wersję :)
OdpowiedzUsuńAlzacja tak urokliwa że oczu oderwać nie mogę !
Skuś się Łucjo :) pozdrawiamy :)
UsuńPiękna Alzacja!
OdpowiedzUsuńSzparagowy czas. bardzo lubię. Taka tarta...wyglada świetnie. Fotografia szparagów z szynką do schrupania z monitorem ;)
Piękna i polecamy ten winny szlak :) Szparagowe dania również :)
UsuńAlzacja niesamowicie kolorowa i pelna uroku minionych lat. Zywy skansen, cos co lubie najbardziej.
OdpowiedzUsuńPotrawy ze szparagow fantastyczne, tarte chyba upieke natychmiast:):):)
Pozdrawiam, dziekujac za wspanialy post:)
Grazyna
Grażynko-tarta z dodatkiem chrzanu to coś wspaniałego, choć oczywiście każdy ma swoje preferencje :) Alzacja ma swój specyficzny koloryt, pozdrawiamy i dziękujemy za odwiedziny :)
UsuńCudowne te zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńA szparagowe dania kuszą :)
Dziękujemy Gin, skuś się ;)
UsuńWitam :) Skorzystałam z przepisu na krem, choć trochę pozmieniałam. Niemniej jednak: białe szparagi + migdały - mistrzostwo! Pozdrawiam i dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńWspaniałą wiadomość :) Bardzo nas to cieszy, pozdrawiamy
UsuńCudna jest ta Wasza Alzacja ..., muszę kiedyś poszukać jakiś tanich noclegów i się tam wybrać:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ..., Paweł:)
Pawle-z pewnością warto ruszyć tam winnym szlakiem. Pozdrawiamy serdecznie
Usuń