Brioszka pomarańczowa.

Dziś absolutnie wyjątkowy wypiek. Zaliczana  do francuskich wypieków śniadaniowych tzw. viennoiserie (dosł. "rzeczy w Wiednia", czyli pieczywa śniadaniowego na bazie drożdży)  brioszka (brioche) jest moją faworytką. Rzadko ją piekę, bo to kuszące pieczywo i pełne masła ;) Trudno mu się oprzeć bo smak ma znakomity, zwłaszcza z dodatkiem domowych konfitur. Przepis Vanessy Kimbell zainteresował mnie, że względu na dodatek wody z kwiatów pomarańczy. Dopełniłam smak  skórką otartą z pomarańczy, której w przepisie nie było. Wypiek jest chrupiący z wierzchu, delikatny, wręcz koronkowy  w środku. Do tego jest całkiem spory - 12,5 cm wysoki, pieczony w foremce o wymiarach 11 cm na 31 cm. Pycha :)


brioszka pomarańczowa 


na ciasto
125 g letniego mleka
70 g cukru pudru
7 g drożdży instant (jedna torebka)
4 jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
skórka otarta z dużej pomarańczy
500 g mąki pszennej o dużej zawartości białka
1 łyżeczka drobnej soli
175 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę plus dodatkowo do smarowania

do posmarowania brioszki:
1 jajko ubite z  łyżką mleka

Rozkład pracy:
-wieczorem zrobienie ciasta,
-noc - wyrastanie ciasta w lodówce,
-rano formowanie, wyrośnięcie i pieczenie.
   
Połącz mleko, cukier i drożdże w misce miksera. Przesiej mąkę i sól razem do oddzielnego naczynia,  odłóż na bok. 

Dodaj jajka, skórkę pomarańczową i wodę z kwiatu pomarańczy, mieszaj z pełną mocą przez chwilę aż się połączą. Ustaw mikser na najniższe obroty i powoli dodawaj po jednej łyżce stołowej mąki.

Po dodaniu całej mąki  zacznij dodawać po kilka kostek miękkiego  masła. Gdy masa wchłonie masło, dodawaj kolejne. Po dodaniu całości masła mieszaj na wysokim poziomie, przez około 8-10 minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Gdy ciasto zacznie odchodzić od boków miski, przełóż je  do naczynia z przykrywką lub przykryj wilgotnym ręcznikiem i pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby podwoiło masę przez noc. 

Następnego ranka wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej. Ciasto wyłóż na lekko natłuszczoną powierzchnię roboczą, nadaj mu kształt i umieścić w wysmarowanej foremce. Włóż foremkę z ciastem w dużą torbę foliową, tak żeby ciasto miało miejsce na wyrastanie.
Pozostaw na około 2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. Posmaruj brioszkę jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piecz przez 30-35 minut i sprawdź czy się zbyt mocno nie przypieka na wierzchu (jeśli tak, przykryj ciasto folią aluminiową). Pozostaw brioszkę na  kolejne 5-10 minut. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź na drucianej kratce. 

Smacznego!





2 komentarze:

  1. Widać jaką ma cudną strukturę. Pobiera m przepis. Tylko u mnie bez wody pomarańczowej bo takowej nie mam niestety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu woda jest dodatkiem aromatycznym, możesz z niej zrezygnować i dodać sobie to co masz w domu :)

      Usuń