Przegrzebki w kremowo-czosnkowym sosie ze szpinakiem.

W ramach naszego wcześniej celebrowanego przegrzebkowego tygodnia chcielibyśmy polecić jeszcze jedną formę podania tego wspaniałego produktu. To jeden z prostszych, a jednocześnie wykwintnych przepisów na przystawkę lub nawet danie główne. My wybraliśmy tą mniejszą wersję dania, ale zachęcamy do spróbowania go z puree ziemniaczanym lub ryżem. Dla nas smak przegrzebków niekoniecznie wymaga dodatków, więc dziś serwujemy je w postaci przystawki.



Składniki:
6 dużych przegrzebków
masło klarowane
duży ząbek czosnku
szalotka
łyżka estragonu
chili
pół szklanki białego wytrawnego wina
szklanka śmietany kremówki
sok z cytryny
miód
garść szpinaku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Przegrzebki smażymy na maśle klarowanym po 2 minuty z każdej strony. Solimy je i przyprawiamy pieprzem. Odstawiamy.

Na tej samej patelni podsmażamy posiekany czosnek i szalotkę. Deglasujemy białym winem i dolewamy śmietanę. Dodajemy estragon i chili oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i redukujemy. Przecedzamy przez sito na małą patelnię. Redukujemy dodając miód, by zbilansować kwaśny smak. Dodajemy liście szpinaku, po minucie będą gotowe. Do sosu dodajemy przegrzebki, by je ogrzać, po czym wykładamy danie na talerz.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam przegrzebki! Ubolewam, że dość ciężko je u nas kupić.. ciekawa jestem, gdzie Wam się udało? Propozycja bardzo smakowita! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przegrzebki kupujemy mrożone. Można je dostać w różnych sklepach (Makro, w Trójmieście - hale targowe-stoiska rybne, dobre sklepy rybne). Polecamy :)

      Usuń
  2. Cudowny przepis, uwielbiam takie dania.
    Czosnek,owoce morza to coś dla mnie.
    Koniecznie zrobię.
    Pozdrawiam!
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń