Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami.
marca 26, 2020
/
2
To danie pochodzące z kuchni podkarpackiej, bardzo smaczne, aromatyczne i składające się z prostych składników. Być może macie je w domu i zrobicie pierogi bez konieczności odwiedzania sklepów w okresie pandemii. Nam bardzo smakowało, polecam :)
pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
proporcje na 40 szt.
na ciasto:
400 g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)
250 ml wrzącej wody
farsz:
200 g kaszy gryczanej palonej
30 g grzybów suszonych
1 cebula
1 jajo
sól, pieprz
masło klarowane
dodatkowo:
cebula i masło klarowane - do polania pierogów
sól i łyżka oleju do gotowania pierogów
Grzyby namoczyć, następnie w tej wodzie ugotować je do miękkości (kilka minut). Płynu z grzybów nie odlewać, ugotować w niej kaszę gryczaną zgodnie z informacją na opakowaniu. W razie potrzeby dolać wody.
Ugotowane grzyby posiekać w kostkę, podobnie cebulę. Cebulę zeszklić na klarowanym maśle, dodać grzyby i kaszę, razem wszystko przesmażyć, dodając sól i pieprz do smaku. Po całkowitym ostudzeniu do farszu dodać jajko i całość wymieszać.
Do miski wsypać mąkę, następnie wlać wrzątek, wymieszać łyżką i gdy dzięki mieszaniu trochę całość ostygnie zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Włożyć je w woreczek foliowy i odłożyć na pół godziny, żeby odpoczęło.
Połowę ciasta wyjąć (druga połowa ma być w woreczku), rozwałkować bardzo delikatnie podsypując mąką. Wykrawać kółka i lepić pierogi. Odkładać pod ściereczkę. Powtórzyć z drugą częścią ciasta.
Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na maśle klarowanym do zeszklenia.
Pierogi wrzucić na osoloną, gotującą się wodę z dodatkiem oleju. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia. Podać pierogi polane zeszkloną cebulą.
Wspaniałe. Bardzo lubię ten farsz.
OdpowiedzUsuńU mnie też gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.
Pozdrowienia!
Aniu pomysł na gołąbki świetny :) Pozdrawiam serdecznie M
Usuń