Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami.

To danie pochodzące z kuchni podkarpackiej, bardzo smaczne, aromatyczne i składające się z prostych składników. Być może macie je w domu i zrobicie pierogi bez konieczności odwiedzania sklepów w okresie pandemii. Nam bardzo smakowało, polecam :)


pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami


proporcje na 40 szt.

na ciasto:
400 g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)
250 ml wrzącej wody

farsz:
200 g kaszy gryczanej palonej
30 g grzybów suszonych
1 cebula
1 jajo
sól, pieprz
masło klarowane

dodatkowo:
cebula i masło klarowane - do polania pierogów
sól i łyżka oleju do gotowania pierogów

Grzyby namoczyć, następnie w tej wodzie ugotować je do miękkości (kilka minut). Płynu z grzybów nie odlewać, ugotować w niej kaszę gryczaną zgodnie z informacją na opakowaniu. W razie potrzeby dolać wody.

Ugotowane grzyby posiekać w kostkę, podobnie cebulę. Cebulę zeszklić na klarowanym maśle, dodać grzyby i kaszę, razem wszystko przesmażyć, dodając sól i pieprz do smaku. Po całkowitym ostudzeniu do farszu dodać jajko i całość wymieszać. 

Do miski wsypać mąkę, następnie wlać wrzątek, wymieszać łyżką i gdy dzięki mieszaniu trochę całość ostygnie zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Włożyć je w woreczek foliowy i odłożyć na pół godziny, żeby odpoczęło. 

Połowę ciasta wyjąć (druga połowa ma być w woreczku), rozwałkować bardzo delikatnie podsypując mąką. Wykrawać kółka i lepić pierogi. Odkładać pod ściereczkę. Powtórzyć z drugą częścią ciasta. 

Posiekaną drobno cebulę podsmażyć na maśle klarowanym do zeszklenia.

Pierogi wrzucić na osoloną, gotującą się wodę z dodatkiem oleju. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia. Podać pierogi polane zeszkloną cebulą.


2 komentarze:

  1. Wspaniałe. Bardzo lubię ten farsz.
    U mnie też gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu pomysł na gołąbki świetny :) Pozdrawiam serdecznie M

      Usuń