Sałatka z ziemniaków ze śledziem.
marca 22, 2020
/
2
To sałatka, która nam niezwykle smakuje. Jest z prostych i dostępnych wszędzie składników. Zrobiłam ją na bazie przepisu pochodzącego ze starej książki wydanej w 1889 roku pt. "Praktyczny kucharz warszawski". Sałatka, podobnie jak inne przepisy, nie zawiera konkretnych proporcji, więc zrobiłam wg własnego uznania. Dostosowałam wielkość składników do ilości śledzi. Pominęłam buraki, które były w przepisie, a dodałam natkę pietruszki. Przygotowałam winegret po swojemu, bo w oryginale była oliwa i ocet.
Sałatka z ziemniaków ze śledziem
220 g śledzi
150 g ogórków kiszonych
80 g marynowanych grzybów
4 łyżki białej fasoli z puszki
natka pietruszki (wzięłam 4 gałązki)
świeżo zmielony pieprz
na sos:
1 ząbek czosnku drobno posiekany
szczypta soli
sok z cytryny
oliwa
Ziemniaki jako jedyne pokroiłam w dużą kostkę (krawędź kostki ok. 1 cm). Ogórki obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę, podobnie grzyby. Fasolkę odcedziłam na sitku, przepłukałam i osuszyłam w ręczniku. Śledzie również osuszyłam przed pokrojeniem. Dodałam posiekaną drobno natkę. Posiekany ząbek posypałam szczyptą soli, roztarłam czubkiem noża. Dodałam do niego sok z cytryny, potem oliwę, wymieszałam i wylałam do miski na składniki sałatki. Posypałam świeżo zmielonym pieprzem z młynka i dobrze wymieszałam. Sałatkę podałam w temperaturze pokojowej. Pycha !!!
Poniewaz sledziki moge jesc zawsze i wszedzie,ale tylko takie tlusciutkie i wypasione matiasy, to przepis dla mnie.
OdpowiedzUsuńTo,ze pycha, nie musicie mnie zapewniac.
Robie i jem!
Pozdrawiam-))))
Irena-Hooltayewpodrozy
Irenko z matiasami to jest cud miód ;) Smacznego :)
Usuń