Tarta z figami, ricottą i miodem.
Składniki na tartę o średnicy 24 cm:
na ciasto:
125 g mąki pszennej krupczatki,
75 g zimnego masła,
25 g zmielonych migdałów,
szczypta soli,
2-3 łyżki zimnej wody,
na wypełnienie:
500 g sera ricotta,
4 żółtka,
80 g drobnego cukru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
2 łyżki miodu (dodałam z kwiatów pomarańczy),
2 łyżki likieru pomarańczowego
4-5 dojrzałych fig
po 1/2 łyżeczki miodu na każdą porcję ciasta
Przygotować foremkę do tarty. Składniki na ciasto zagnieść szybko w jednolitą masę (u mnie za pomocą melaksera). Ciasto rozwałkować, wyłożyć foremkę do tarty dobrze dociskając do dna i boków. Schłodzić pół godziny w lodówce, po czym piec ciasto nakłute widelcem i obciążone 15 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usunąć obciążenie i piec jeszcze 5 min.
W czasie gdy ciasto piecze się przygotować wypełnienie. Ricottę odcedzić jeśli oddzielił się płyn, dodać żółtka, miód, cukier, likier, ekstrakt z wanilii i całość ręcznie lub mikserem utrzeć na gładką masę.
Po 20 minutach pieczenia wylać masę na podpieczony spód i piec 30-35 minut do zrumienienia się wierzchu. Ciasto po upieczeniu ostudzić, wyłożyć plastrami fig (można je podgotować w syropie, ale jeśli są dojrzałe i słodkie to nie ma potrzeby), pokroić na porcje i przed podaniem delikatnie polać miodem. Smacznego :)
(przepis z inspiracji Sarah Banbery)
(przepis z inspiracji Sarah Banbery)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz