Figi zapiekane z kozim serem, boczkiem i piniolami.
To pyszna i szybka w zrobieniu przekąska. Jak mało które danie nie wymaga żadnych przypraw. Nie podaję ilości, bo wszystko zależy na ile osób planujemy przystawkę. Myślę, że 4 porcje na osobę są wystarczające. Jeśli ma to być kolacja to ilość należy zwiększyć.
Figi zapiekane z kozim serem, boczkiem i piniolami
Składniki:
figi,
ser kozi w postaci roladki, dojrzewający,
boczek surowy, wędzony w plastrach
piniole.
Gruby, na około 0,5 cm plaster figi przykrywamy takiej samej grubości lub ciut cieńszym plastrem koziego sera. Owijamy to w 3/4 plastra boczku i zapiekamy ok. 15-20 min. w temperaturze 180 stopni. Piniole podprażamy na suchej patelni. Przed podaniem posypujmy orzeszkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz