Francuskie bagietki i zaproszenie do wrześniowej akcji "Na zakwasie i na drożdżach".
września 01, 2014
/
28
Od początku kibicuję akcji prowadzonej przez Wislę " Na zakwasie i na drożdżach". Teraz kiedy zostałam obdarzona zaufaniem poprowadzenia wrześniowej listy...poczułam ciężar odpowiedzialności za to przedsięwzięcie. Mam nadzieję, że sprostam zadaniu. Szczegółowe zasady akcji można przeczytać u autorki.
Jeśli wykonacie we wrześniu wypiek na zakwasie, drożdżach lub wypiek przaśny bez spulchniaczy -
- dodajcie tam baner ze strony Wisly,
- podlinkowaną informację o tym, że wypiek bierze udział we wrześniowej liście "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog,
- zgłoście swój przepis wykorzystując formularz zamieszczony w zakładce na głównej stronie Akacjowego bloga "Na zakwasie i na drożdżach" widocznej u góry KLIK.
Albania - chickpea,
Anglia - bara brith, cottage loaf, crumpet, muffinki,
Armenia - lawasz,
Australia - damper,
Austria - kajzerka,
Boliwia - sopaipilla,
Brazylia - cazabe
Bułgaria - mekici,
Chile - hallulla, marraqueta,
Chiny - baozi,
Czechy - mazanec,
Dania - rugbrød,
Egipt - aish merahrah
Etiopia - himbasha,
Filipiny - pan de sal,
Finlandia - kalakukko, sekaleipä, pulla
Francja - bagietka, brioche, croissant, fougasse,
Grecja - christopsomo, tsoureki,
Gruzja - chaczapuri,
Hiszpania - pan de payés, pan gallego
Holandia - chleb tygrysi, ontbijtkoek, kerststol/paasstol, oliebol, worstenbroodjes
Indie - ćapati, naan,
Iran - sheermal, barbari bread, lawasz, sangak
Irlandia – barmbrack,
Islandia - laufabrauð,
Izrael – bajgel, chałka,
Japonia – anpan, chleb ryżowy,
Kazachstan – shelpek,
Litwa – chleb litewski, chleb wileński, bociu
Meksyk - bolillos
Niemcy – dampfnudel, pumpernickel, mischbrot
Norwegia – knekkebrød
Polska - spis polskiego pieczywa u Marcina
Portugalia - broa de Avintes,
Rosja – borodinsky, chleb radzieckiego żołnierza, korowaj,rosfora,
Serbia – česnica, pogača
Słowacja – langoš, trdelník,
Stany Zjednoczone - cornbread,
Szkocja – plain loaf,
Szwajcaria - chleb watykański, pane ticinese, zopf,
Szwecja – tunnbröd, semla, kanelbulle
Turcja – pita
Tybet - tingmo,
Ukraina – watruszki,
Węgry - kenyér, kifli
Wietnam - banh my tai
Włochy – ciabatta, focaccia, schiacciata.
Na wrześniowy początek listy przygotowałam francuskie bagietki. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych wypieków, popularny i ceniony, a zarazem w tej kuchni dość skromny. Francuzi mają szczególny stosunek do pieczywa, gdyż dodają go do każdego podstawowego dania, a w domu czy restauracji zwykle pojawia się też na początku posiłków. Po wielu próbach wypiekania bagietek mam takie, które szybko i łatwo można zrobić, mają chrupką skórkę i delikatny, puszysty miąższ, a na dodatek nic nie tracą ze swoich walorów smakowych następnego dnia.
Bagietki
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
300g letniej wody
szczypta cukru
Z wody odlać do szklanki 4 łyżki, wsypać do niej drożdże, dodać szczyptę cukru, wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną "pracować". Przesiać do misy mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać pracujące drożdże i wodę. Wyrabiać mikserem (lub ręcznie) aż ciasto będzie jednolite, miękkie, elastyczne i będzie odchodziło od ścianek misy. Przykryć naczynie i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min czyli do podwojenia objętości.
Ciasto wyjąć na blat i złożyć tak jak ciasto francuskie lub list urzędowy i odłożyć pod ściereczką do podwojenia objętości na podobny czas jak za pierwszym razem.
Następnie podzielić ciasto na trzy równe części i uformować 3 bagietki. Jak uformować ciasto żeby miało odpowiednią zwartość miąższu można zobaczyć w tym filmie między 2.10 min a 3 min. Następnie ułożyć bagietki na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć je ściereczką i odczekać ok. 20-30 min aż odpowiednio urosną.
Nastawić piekarnik na 240 stopni. Pod koniec grzania piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą, żeby zapewnić parowanie. Naciąć bagietki i piec 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Następnie podzielić ciasto na trzy równe części i uformować 3 bagietki. Jak uformować ciasto żeby miało odpowiednią zwartość miąższu można zobaczyć w tym filmie między 2.10 min a 3 min. Następnie ułożyć bagietki na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć je ściereczką i odczekać ok. 20-30 min aż odpowiednio urosną.
Nastawić piekarnik na 240 stopni. Pod koniec grzania piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą, żeby zapewnić parowanie. Naciąć bagietki i piec 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Jeśli chcecie naciąć bagietki, żeby wyglądały tak jak na zdjęciu (środkowa i z prawej) polecam zobaczyć wyżej wymieniony filmik między 3 a 3.20 min.
Przepis dodaję do PANISSIMO
Przepis dodaję do PANISSIMO
Super!!! Ja juz zglosilam pierwszy przepis :) A Paryz uwielbiam i oczywiscie bylam tez w przydasiowym raju...kupilam tam blaszke na magdalenki i na waska tarte z wyjmowanym dnem... kurcze musze tam koniecznie wrocic!!! Goraco pozdrawiam! Buziaki Marghe
OdpowiedzUsuńWróć Małgosiu ;) dziękuje i pozdrawiam
UsuńZ zaproszenia nie skorzystam z przyczyn osobistych.
OdpowiedzUsuńAle....bagietki uwielbiam!
We Francji jadłam przepyszne i smak pamiętam do dzisiaj.
Wyobrażam sobie ten sklep i te ceny....!
Jak zwykle miło mi było u Was gościć-)
Pozdrawiam serdecznie-))))
I.
Irenko-ceny w sklepie były różne. Po prostu trzeba je sprawdzać. Miedziane naczynia i garnki sa niestety drogie. My tez lubimy bagietki :) pozdrawiamy
UsuńEch, zjadłabym taką bagietkę, jeszcze ciepłą, z masłem... :)
OdpowiedzUsuńTaka świeża z dobrym masłem jest pyszna :) pozdrawiamy
UsuńBagietki marzenie. Przepis na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńTaka miska miedziana, za 120 euro mi sie marzy, ale przeciez nie tylko ona. Całkiem niewykluczone jednak, że z tego sklepu również wyszlabym bez zakupów. Wreszcie, wszystko już mam ;)
Ale będzie piękna lista!
:))))) my też wszystko mamy ;D Dzięki , pozdrawiamy
UsuńNo to i ja dodałam wpis. A sklep z tych, z których nie można wyjść:) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :) pozdrawiam serdecznie
UsuńZ przyjemnością dołączyłam do akcji i już podlinkowałam, myślę, że to nie ostatni mój wpis w tym miesiącu :)
OdpowiedzUsuńŚwietna relacja, do bagietek przymierzam się już od dawna, a z takiego sklepu na pewno z czymś bym wyszła... no i z bólem portfela rzecz jasna też :)
Dziękuję :) Koło takich sklepów trudno przejść obojętnie ;) pozdrawiamy
UsuńBagietki pięknie formowane :) Do listy z pewnością dołączę swoje wypieki! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki Łucjo i czekamy na Twoje wypieki :)
OdpowiedzUsuńChetnie dodalabym cos do iranskich wypiekow: lawasz (jest u mnie na blogu) i sangak (jescze sie nie odwazylam upiec). Bardzo przydatna ta lista! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMirko-dziękuję za dodanie nowych wypieków do listy, już dołączyłam :) pozdrawiam
UsuńTak sie domysliłam, ze sklep niebezpieczny dla koneserów kuchni:)
OdpowiedzUsuńAle czasami fajne jest nawet "window shopping":)
Bagietki wygladaja bardzo zachecajaco:)
Pozdrawiam:)
Grazyna
Oj Grażynko tak....niebezpieczny. Choć my i tak zawsze coś do kuchni przywozimy. Rozglądając się tam stwierdziliśmy , że już to co najpotrzebniejsze mamy ;D pozdrawiamy
UsuńBardzo podoba mi się lista wypieków:)
OdpowiedzUsuńA z tego sklepu na pewno nie wyszłabym z pustymi rękami!
W końcu kolejna forma na babkę zawsze się przyda;)
Porywam kawałek chrupiącej bagietki:)
Magdo-jest tam też link do Twojego bloga :) jestem ciekawa czy znalazłaś go ? Co do foremek...jak ja Cię rozumiem ;D pozdrawiam serdecznie
UsuńNapracowaliście się moi mili nad aktywnymi linkami do pieczywa ze wszystkich stron świata, szacun jak mawia młodzież.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie urzekły półki sklepowe a bagietki reweklacja.
Swoje chlebki z przyjemnościa będę wklejać do Akcji.
Dziękujemy :) pozdrawiamy serdecznie
UsuńAle fajny spis tych z róznych zakątków swiata przepisów, bardzo przydatne dla chlebowypikaczy maniakalnych.
OdpowiedzUsuńA do Szkocji dodałbym obowiązkowe skony :) http://en.wikipedia.org/wiki/Scone, http://grahamka.blogspot.com/2014/02/treacle-scones-sniadanie-w-szkockim.html
Marcinie-problem polega na tym, że wypieki maja być na zakwasie lub na drożdżach, a scones są z proszkiem do pieczenia :(
Usuńha!, no trudno
UsuńDodam,że pitę jada się też w całej Grecji,obowiązkowo na greckich wyspach.
OdpowiedzUsuńA to mój udział we wrześniowej akcji:http://www.kuchennymidrzwiami.pl/pita-i-sos-z-jogurtu-i-fety-tam-gdzie-czas-plynie-inaczej/
Pozdrowienia!
Dziękuję Amber, Twoja pita pięknie urozmaica wrześniową listę :) pozdrawiam
Usuń:O)
OdpowiedzUsuńgrazie!
Sandra