Tapenada - pasta z czarnych oliwek, kaparów i anchois.

Wykonanie tej pasty jest proste, bo polega na zmiksowaniu składników. Tapenadę można podawać z grzankami jako przekąskę, jako dodatek do grillowanej ryby lub zastosować jako farsz do mięs. Do fougasse, której przepis bardzo Wam polecam - klik, tapenadę podałam w indywidualnych naczynkach i każdy nabierał sobie pastę kawałkiem ułamanego pieczywa.


Tapenada


(na ok. 2 porcje)

125 g odsączonych czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
50 g filetów anchois
1 czubata łyżka kaparów
50-60 ml oliwy

Oliwki, anchois i kapary opłukać po wyjęciu. W ten sposób pozbywamy się namiaru soli. Wszystko włożyć do naczynia, dodać pokrojony czosnek i zmiksować razem na jednolitą masę. Pod koniec dodać stopniowo oliwę (ilość oliwy można regulować dla osiągnięcia odpowiedniej konsystencji). Gotowa pasta to ok. 250 ml .

Źródło: "Księga smaków Prowansji".

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza