Spis dań

PRZYSTAWKI

(niektóre z tych dań przy powiększeniu porcji mogą stanowić danie główne)

Babeczki nadziewane mięsem i przepiórczymi jajami

Balotyna z combra królika zawinięta w boczek z aromatycznym, mięsno-warzywnym nadzieniem

Balotyna z combra królika z kaszanką i aromatycznym sosem

Churrasquinhos

Cullen skink (szkocka zupa z wędzonego łupacza)

Dyniowe gnudi

Figi zapiekane z kozim serem, boczkiem i piniolami

Jajko w koszulce z sosem holenderskim, na grzance z tatarem z łososia

Kaddu - dynia po hindusku

Knedle z ciasta serowego z morelami i lawendą

Krewetkowe rougaille/krewetki po kreolsku

Pap z chakalaką

Pasztet z królika

Pierogi z jagodami

Polędwica z jelenia w sosie z czerwonej porzeczki

Ravioli z pieczoną gęsią, ricottą, parmezanem i płynnym żółtkiem

Rillettes z gęsich udek

Risotto klasyczne

Risotto buraczane

Risotto cytrynowe

Risotto cytrynowe ze szparagami

Risotto grzybowe

Risotto jabłkowe

Risotto z aromatycznym camembertem, orzechami pecan, rodzynkami, groszkiem i rzodkiewką

Risotto z dynią piżmową i szałwią

Sałatka z duszonej ośmiornicy, ziemniaków, szalotek z czosnkiem, oliwą i cytryną

Sałatka z gruszką, pleśniowym serem, boczkiem i orzechami włoskimi

Sałatka z homarem, grejpfrutem i awokado

Sałatka z kaczką, grillowaną gruszką, rukolą i octem winnym z czerwonego wina

Sałatka z kaczką, mango i czerwonym pieprzem

Sałatka z krewetek, topinamburu, chili i kolendry

Sałatka z zielonych szparagów z fetą i limonką

Smażone przegrzebki z kaszanką, jabłkiem i puree z imbiru

Suflet serowy z rukwią wodną

Suflet szparagowy

Suflet z boczkiem, pietruszką i jajkiem niespodzianką

Suflet z topinamburu i koziego sera

Szparagi z miodowym winegretem, wędzoną (lub suszoną) szynką, kaparami i parmezanem

Szpinakowe gnudi

Tapenada

Tarta Tatin z szalotkami

Tarta ze szparagami, fetą i jajeczno-chrzanowym kremem

Tarta z figami, kozim serem i orzechami włoskimi

Tarta z leśnymi grzybami

Tarta z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi

Tarteletki z bobem

Tarteletki z łososiem i fenkułem

Terrina z golonki

Trrrina z mięsem królika i suszonymi śliwkami

Terrina z wieprzowiny

Wegetariańskie bobotie

ZUPY

Bulion drobiowy z azjatyckimi pierożkami wieprzowymi

Buraczane gazpacho z espumą z koziego sera

Gazpacho z krewetkowym tianem, ogórkowym spaghetti i musem z avocado

Grzybowe cappuccino

Pikantna zupa z soczewicy i pomidorów

Warzywno-owocowa zupa krem z chipsami z topinamburu

Zupa krem z brukwi

Zupa krem z buraków i jabłka

Zupa krem z dyni, jabłka i cebuli

Zupa krem z białych i zielonych szparagów


DANIA GŁÓWNE - ryby i owoce morza

Dorada w papilotach z ziemniaczanymi łuskami

Klasyczna pieczona dorada z pieczonym pomidorem oraz puree z fenkuła

Kokosowe curry z krewetek - chingri malai kari

Malezyjskie rybne curry-rempah kari ikan

Marynowany, pieczony filet z łososia z ziemniaczanym "risotto", mini fondantami ziemniaczanymi i sałatką z rukoli

Moqueca de peixe

Mouclade charentaise/ Małże Charentes

Moules mariniere/ Małże po marynarsku

Nadziewane kalmary

Ośmiornica duszona w czerwonym winie z pomidorami i egzotycznymi przyprawami

Pstrąg gotowany na parze z pikantnym, limonkowym dressingiem oraz jaśminowym ryżem

Pstrąg w sosie waniliowym z zielonym pieprzem

Ryba w sosie pieprzowym z Kep

Rybne molee czyli curry z kardamonem, goździkami, cynamonem, chili i mleczkiem kokosowym

Smażony tuńczyk w przyprawach z fenkułem, kalafiorowym puree, jabłkiem i rzodkiewką

Strzępiel Dry Sambal z ryżem oraz kalafiorem gotowanym z szalotką, czosnkiem i chili

Tuńczyk na młodym bobie z pieczonymi ziemniaczkami

Turbot z cytrynowo-maślanym sosem,marchewką z tymiankiem i młodymi ziemniakami z wody


DANIA GŁÓWNE - mięsa

Aromatyczna goleń jagnięca

Aromatyczna wieprzowina z dynią piżmową

Azjatyckie pierożki wieprzowe z domowym sosem chili

Bigos staropolski

Bobotie

Boeuf Bourgignon

Butter chicken-maślany kurczak

Chicken curry kapitan

Comber sarni w aromatycznym sosie z korzennymi warzywami i grzybami

Duszony ogon byka

Jagnięce curry z Uttar Pradesh

Kaczka Master Klass

Kakaowe pierożki z mięsem z kaczki, beurre noisette i parmezanem

Kotleciki jagnięce w ziołowej marynacie z miętowym sosem, pieczonymi młodymi porami i ziemniakami

Kotleciki jagnięce z puree buraczanym i pieczonymi ziemniakami

Kurczak Nihari

Kurczak yakitori

Marynowana, pieczona pierś gęsi z sosem z wina, porto i porzeczki, puree z dyni piżmowej i czerwona kapusta

Ossobuco Milanese

Pieczona przepiórka z puree z topinamburu i marchewką

Pieczone, nadziewane mięsem małe dynie

Pieczony udziec jelenia z aromatyzowanymi pomarańczami i warzywami

Piersi gęsie duszone w czerwonym winie z warzywami i subtelnym aromatem suszonych owoców

Pigwy nadziewane jagnięciną z dodatkiem granatu i kolendry

Pikantny, duszony udziec jelenia w sosie winno-czekoladowym z warzywami

Pulau z kurczakiem i berberysem

Samosy

Stek z antrykotu wołowego z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką szparagową

Stek z polędwicy wołowej z sosem z porto

Szparagowe ragoût

Tournedos Rossini - polędwica wołowa z pasztetem z foie gras, czarnymi truflami i sosem z Madery

Udziec jelenia z sosem Cumberland i pieczonymi warzywami korzeniowymi

Wędzona pierś kaczki z jałowcowym jus'em z porto i czerwonego wina, selerowe rosti, puree z fasoli i chipsy z petruszki

Wędzone herbatą piersi kacze z herbaciano-pomarańczowym winegretem, podane z pikantną, orientalną sałatką


DODATKI do dań

słodkie

Custard aromatyzowany skórką pomarańczową

Custard imbirowo-tymiankowy

Cynamonowa kruszonka

Czekoladowy ganache

Krem cukierniczy

Lemon curd I

Lemon curd II

Marcepan

Sos czekoladowy

Sos butterscotch

Sos toffee

Syrop szampański z duszonymi owocami

wytrawne

Aromatyczny sos

Beurre noisette

Buraczane puree

Chipsy z topinamburu

Chipsy z pietruszki

Cytrynowo-maślany sos

Domowy sos chili

Dressing z czarną herbatą

Dressing z czerwonym pieprzem

Duszona, czerwona kapusta

Duszone szalotki

Espuma z koziego sera

Jajko w koszulce

Jałowcowo-winny jus

Majonez pomarańczowy

Marynata do łososia

Masło szałwiowe

Miętowy sos

Mini fondanty ziemniaczane

Mus z avocado

Pieczarki saute

Pikantny, limonkowy dressing

Puree z białej fasoli

Puree z dyni piżmowej

Puree z fenkuła

Puree z imbiru

Puree z kalafiora

Puree z selera

Puree z topinamburu

Selerowe rosti

Sos Cumberland

Sos holenderski

Sos winno-czekoladowy z warzywami

Sos z porto

Sos z wina, porto i porzeczki

Sos z wina, porto, galaretki porzeczkowej z dodatkiem gorzkiej czekolady

Sos waniliowy z zielonym pieprzem

Sos z czerwoną porzeczką i czerwonym winem

Vinegrette

Ziemniaczane "risotto"



DESERY

Ananas z chińskimi przyprawami, aromatyzowany goździkami

Chlebek bananowy z imbirowo-tymiankowym custardem, sosem butterscotch i karmelizowanymi bananami

Christmas pudding

Ciastko savarin w syropie szampańskim z duszonymi owocami i szampańskimi lodami

Clafoutis z czereśniami

Czekoladowy fondant

Dyniowy creme brulee

Dyniowy pudding chia

Fioletowe makaroniki z malinami

Karmelowo-piwna panna cotta z cynamonową kruszonką, karmelizowaną gruszką, orzechami laskowymi i czekoladowym musem

Karmelowy flan

Kremowe lody jagodowe z ciepłym jagodowym sosem

Kremowe lody jeżynowe

Kremowe lody z owoców passiflory

Lawendowy creme brulee

Lody cydrowe

Lody pomarańczowe z pieprzem syczuańskim

Lody szampańskie

Lody truskawkowo-jogurtowe z czekoladowym ganache

Rabarbar duszony w winie z korzennymi przyprawami

Sticky toffee pudding

Suflet czekoladowy podany na talerzu

Suflet jabłkowy podany w jabłku

Suflet pomarańczowy podany w ramekinie

Suflet rabarbarowo-truskawkowy z orzechową kruszonką

Torcik TOPI


CIASTA, CIASTECZKA i inne WYPIEKI

Apple pie czyli amerykańska szarlotka

Babka adwokatowa Magdy

Babka czekoladowa

Bakaliowe sucharki

Brownie wg Paul'a A. Young'a
 
Chlebek bananowy 

Chlebek naan

Chlebek persymonowy
 
Chruściki/faworki

Ciasteczka Linzertorte

Ciasteczka maślane łosie

Ciasteczka muchomorki

Ciasteczka orzechowe M.

Ciasteczka pekanowe

Czekoladowe ciasto z truskawkami i marcepanem

Dyniowe biscotti

Fioletowe makaroniki z malinami

Herbatniki

Jabłkowy paj

Jagodowe ciasto kawowe

Jagodowy sernik

Jesienne tarteletki (z pieczoną dynią)
 
Kruche ciasteczka (wersja podstawowa, lawendowa i cytrynowa)

Księżycowe ciasteczka (geppei)

Lawendowa Pavlova

Lebkuchen (pierniczki)

Magdalenki

Mini serniki cytrynowe

Muffinki poziomkowo-jagodowe z cynamonową kruszonką

Parkin/ imbirowy chlebek/ piernik z Yorkshire

Pączki z różą

Robert's Absolute Best Brownies wg Davida Lebovitza

Rolada biszkoptowa z malinami i bitą śmietaną

Sernik klasyczny

Sernik z kumkwatem

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowo-jagodowa
 
Tarta jabłkowa z kremem waniliowym

Tarta jeżynowa

Tarta normandzka z jabłkami

Tarta z figami, ricottą i miodem

Tarta z gruszkami gotowanymi w czerwonym winie

Tarta z jabłkami i twarożkiem

Tarta z karmelizowanymi jabłkami

Tarta z kremem migdałowym i rabarbarem

Tarta z owocami lata i kremem z mascarpone

Tarta z pigwą, kremem kajmakowym i marcepanem

Torcik TOPI


WYPIEKI  na drożdżach

Bagietki

Bułeczki do odrywania nadziewane serem i ziołami

Bułeczki jak dynie

Bułki maślane

Brioche wg Julii Child

Brioszka królów

Brioszka lawendowa

Chałka na miodzie

Chleb czekoladowy

Chleb marchwiowy

Chleb pszenny z burakiem

Chleb rustykalny

Chleb tostowy

Chleb tostowy z ziarnami

Chleb w kratkę

Chleb pszenny z ośmioczęściowego warkocza

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

Drożdżowe buchty z powidłami węgierkowymi

Fiński chleb świąteczny (ruiskuorinen olutlimppu)

Fougasse z oliwkami

Hot cross buns

Kaszubski chleb na podmłodzie

Pains aux raisins czyli bułeczki z rodzynkami

Pan de Sal / bułeczki z Filipin

Pan Rustico-rustykalny chleb hiszpański

Pumpernikiel

Rustykalne bułki z figami

Struan - szkocki chleb z cynamonem i rodzynkami

Tijgerbrood-holenderski chleb tygrysi

Wiosenne bułeczki

Zawijana bułka pszenna ze szpinakiem


PIECZYWO na zakwasie

Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem

Chleb litewski

Chleb mieszany na miodzie z oliwkami

Chleb piwny

Chleb pszenny na żytnim zakwasie zwany chlebem Wiesi

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

Chleb pszenny, razowy z kaszą gryczaną

Chleb pytlowy Wiesi

Chleb pytlowy z pestkami dyni

Chleb z tartym jabłkiem

Chleb żytni delikatesowy

Chleb żytni z suszonymi kwiatami lawendy, miodem i orzechami laskowymi

Chleb żytni z ziarnami

Jesienny chleb

Normandzki chleb jabłkowy

Pane ibleo - chleb pszenny

Pszenny chleb oliwkowy

Pszenny chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem

Żytni chleb piwno - cebulowy

Żytni chleb razowy

Żytni chleb z orzechami włoskimi

Żytni chleb z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi


PRZETWORY

Dżem mandarynkowy

Konfitura figowo-śliwkowa

Konfitura jagodowa

Konfitura morelowo-malinowa z tonką

Konfitura morelowa z amaretto

Konfitura morelowa z rozmarynem

Konfitura pomarańczowa

Konfitura pomarańczowa z korą cynamonową

Konfitura renklodowa z whisky

Konfitura z czerwonych pomarańczy z czerwonym pieprzem

Konfitury morelowe z kwiatami lawendy

Konfitury truskawkowe w bazylią i ostrą papryką

Korzenna konfitura z kumkwatów

Lemon curd

Lemon curd wg D.Lebovitza

Maliny z porto

Rajski chutney (z pigwy i żurawin)


NAPOJE

Masala chai

Komentarze