Indeks przepisów

PRZYSTAWKI

(niektóre z tych dań przy powiększeniu porcji mogą stanowić danie główne)

Babeczki nadziewane mięsem i przepiórczymi jajami

Baghrir - marokańskie naleśniki z dziurkami

Balotyna z combra królika zawinięta w boczek z aromatycznym, mięsno-warzywnym nadzieniem

Balotyna z combra królika z kaszanką i aromatycznym sosem

Churrasquinhos

Cullen skink (szkocka zupa z wędzonego łupacza)

Dyniowe gnudi

Faux gras-wegetariańskie foie gras

Figi zapiekane z kozim serem, boczkiem i piniolami

Frittata

Jajko w koszulce z sosem holenderskim, na grzance z tatarem z łososia

Kaddu - dynia po hindusku

Knedle z ciasta serowego z morelami i lawendą

Krewetkowe rougaille/krewetki po kreolsku

Pap z chakalaką

Pasztet wegetariański

Pasztet z królika

Pierogi z jagodami

Pierogi z wiśniami

Polędwica z jelenia w sosie z czerwonej porzeczki

Ravioli z pieczoną gęsią, ricottą, parmezanem i płynnym żółtkiem

Rillettes z gęsich udek

Risotto klasyczne

Risotto buraczane

Risotto cytrynowe

Risotto cytrynowe ze szparagami

Risotto grzybowe

Risotto jabłkowe

Risotto z aromatycznym camembertem, orzechami pecan, rodzynkami, groszkiem i rzodkiewką

Risotto z dynią piżmową i szałwią

Sałatka chrupiąca z burakiem chioggia i rzepą

Sałatka izraelskiej mistrzyni z pomidorami, chlebem i tahini

Sałatka z duszonej ośmiornicy, ziemniaków, szalotek z czosnkiem, oliwą i cytryną

Sałatka z fenkuła, pomarańczy i wędzonego śledzia

Sałatka z gruszką, pleśniowym serem, boczkiem i orzechami włoskimi

Sałatka z homarem, grejpfrutem i awokado

Sałatka z kaczką, grillowaną gruszką, rukolą i octem winnym z czerwonego wina

Sałatka z kaczką, mango i czerwonym pieprzem

Sałatka z krewetek, topinamburu, chili i kolendry

Sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami oraz proszkiem z pieczonego ryżu

Sałatka z mieszanej fasoli

Sałatka z zielonych szparagów z fetą i limonką

Sernik z roquefortem na ciepło podany z pomidorkami koktailowymi

Smażone przegrzebki z kaszanką, jabłkiem i puree z imbiru

Suflet serowy z rukwią wodną

Suflet szparagowy

Suflet z boczkiem, pietruszką i jajkiem niespodzianką

Suflet z topinamburu i koziego sera

Szparagi z miodowym winegretem, wędzoną (lub suszoną) szynką, kaparami i parmezanem

Szpinakowe gnudi

Tapenada

Tarta Tatin z szalotkami

Tarta ze szparagami, fetą i jajeczno-chrzanowym kremem

Tarta z fetą i pieczonymi warzywami

Tarta z figami, kozim serem i orzechami włoskimi

Tarta z leśnymi grzybami

Tarta z łososiem, rukolą i musztardą francuską

Tarta z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi

Tarte flambée (flàmmeküeche)

Tarteletki z bobem

Tarteletki z łososiem i fenkułem

Terrina z golonki

Terrina z mięsem królika i suszonymi śliwkami

Terrina z wieprzowiny

Wegetariańskie bobotie



ZUPY

Bulion drobiowy z azjatyckimi pierożkami wieprzowymi

Buraczane gazpacho z espumą z koziego sera

Gazpacho z krewetkowym tianem, ogórkowym spaghetti i musem z avocado

Grzybowe cappuccino

Pikantna zupa z soczewicy i pomidorów

Prowansalska zupa z pastą z bazylii i czosnku/ soupe au pistou

Warzywno-owocowa zupa krem z chipsami z topinamburu

Zupa krem z brukwi

Zupa krem z buraków i jabłka

Zupa krem z dyni, jabłka i cebuli

Zupa krem z białych i zielonych szparagów


DANIA GŁÓWNE - ryby i owoce morza

Dorada w papilotach z ziemniaczanymi łuskami

Dorsz a la Nage

Klasyczna pieczona dorada z pieczonym pomidorem oraz puree z fenkuła

Kokosowe curry z krewetek - chingri malai kari

Łosoś sous vide w sosie pomidorowo-pomarańczowym ze szpinakową kulką i warzywami

Malezyjskie rybne curry-rempah kari ikan

Marynowany, pieczony filet z łososia z ziemniaczanym "risotto", mini fondantami ziemniaczanymi i sałatką z rukoli

Moqueca de peixe

Mouclade charentaise/ Małże Charentes

Moules mariniere/ Małże po marynarsku

Nadziewane kalmary

Ośmiornica duszona w czerwonym winie z pomidorami i egzotycznymi przyprawami

Ośmiornica grillowana

Przegrzebki na topinamburze z sałatką z rukwi wodnej

Pstrąg gotowany na parze z pikantnym, limonkowym dressingiem oraz jaśminowym ryżem

Pstrąg w sosie waniliowym z zielonym pieprzem

Ryba w sosie pieprzowym z Kep

Rybne molee czyli curry z kardamonem, goździkami, cynamonem, chili i mleczkiem kokosowym

Smażone barweny (lub inne małe rybki)

Smażony tuńczyk w przyprawach z fenkułem, kalafiorowym puree, jabłkiem i rzodkiewką

Stek z tuńczyka z biszkoptem z pietruszki, sałatką z rukwi wodnej i kolorowymi warzywami

Strzępiel Dry Sambal z ryżem oraz kalafiorem gotowanym z szalotką, czosnkiem i chili

Tajski smażony ryż z krewetkami i orzechami cashew podany w ananasie

Tuńczyk na młodym bobie z pieczonymi ziemniaczkami

Turbot z cytrynowo-maślanym sosem,marchewką z tymiankiem i młodymi ziemniakami z wody

Zapiekanka rybna czyli klasyczny fish pie


DANIA GŁÓWNE - mięsa

Aromatyczna goleń jagnięca

Aromatyczna wieprzowina z dynią piżmową

Azjatyckie pierożki wieprzowe z domowym sosem chili

Bigos staropolski

Bobotie

Boeuf Bourgignon

Butter chicken-maślany kurczak

Chicken curry kapitan

Comber sarni w aromatycznym sosie z korzennymi warzywami i grzybami

Duszony ogon byka

Jagnięce curry z Uttar Pradesh

Kaczka Master Klass

Kakaowe pierożki z mięsem z kaczki, beurre noisette i parmezanem

Kotleciki jagnięce w ziołowej marynacie z miętowym sosem, pieczonymi młodymi porami i ziemniakami

Kotleciki jagnięce z puree buraczanym i pieczonymi ziemniakami

Kurczak Nihari

Kurczak yakitori

Marynowana, pieczona pierś gęsi z sosem z wina, porto i porzeczki, puree z dyni piżmowej i czerwona kapusta

Ossobuco Milanese

Otwarty kibbeh

Pieczona przepiórka z puree z topinamburu i marchewką

Pieczone, nadziewane mięsem małe dynie

Pieczony udziec jelenia z aromatyzowanymi pomarańczami i warzywami

Piersi gęsie duszone w czerwonym winie z warzywami i subtelnym aromatem suszonych owoców

Pigwy nadziewane jagnięciną z dodatkiem granatu i kolendry

Pikantny, duszony udziec jelenia w sosie winno-czekoladowym z warzywami

Pulau z kurczakiem i berberysem

Samosy

Stek z antrykotu wołowego z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką szparagową

Stek z polędwicy wołowej z sosem z porto

Szparagowe ragoût

Tournedos Rossini - polędwica wołowa z pasztetem z foie gras, czarnymi truflami i sosem z Madery

Udziec jelenia z sosem Cumberland i pieczonymi warzywami korzeniowymi

Wędzona pierś kaczki z jałowcowym jus'em z porto i czerwonego wina, selerowe rosti, puree z fasoli i chipsy z petruszki

Wędzone herbatą piersi kacze z herbaciano-pomarańczowym winegretem, podane z pikantną, orientalną sałatką


DODATKI do dań

słodkie

Custard aromatyzowany skórką pomarańczową

Custard imbirowo-tymiankowy

Cynamonowa kruszonka

Czekoladowy ganache

Krem cukierniczy

Lemon curd I

Lemon curd II

Marcepan

Sos czekoladowy

Sos butterscotch

Sos toffee

Syrop szampański z duszonymi owocami

wytrawne

Aromatyczny sos

Beurre noisette

Biszkopt z naci pietruszki

Buraczane puree

Chipsy z topinamburu

Chipsy z pietruszki

Chlebek naan

Cytrynowo-maślany sos

Domowy sos chili

Dressing z czarną herbatą

Dressing z czerwonym pieprzem

Duszona, czerwona kapusta

Duszone szalotki

Emulsja z naci pietruszki i oliwy

Espuma z koziego sera

Jajko w koszulce

Jałowcowo-winny jus

Majonez pomarańczowy

Marchewka z tymiankiem

Marmolada szalotkowa

Marynata do łososia

Masło szałwiowe

Miętowy sos

Miętowy winegret

Mini fondanty ziemniaczane

Mus z avocado

Pieczarki saute

Pikantny, limonkowy dressing

Puree z białej fasoli

Puree z dyni piżmowej

Puree z fenkuła

Puree z imbiru

Puree z kalafiora

Puree z selera

Puree z topinamburu

Selerowe rosti

Sos Cumberland

Sos holenderski

Sos pomidorowo - pomarańczowy

Sos winno-czekoladowy z warzywami

Sos z porto

Sos z wina, porto i porzeczki

Sos z wina, porto, galaretki porzeczkowej z dodatkiem gorzkiej czekolady

Sos waniliowy z zielonym pieprzem

Sos z czerwoną porzeczką i czerwonym winem

Szpinakowa kulka

Vinegrette

Ziemniaczane "risotto"

LODY

Lody bazyliowe z truskawkami i syropem cytrynowym

Lody cydrowe

Kremowe lody jagodowe z ciepłym jagodowym sosem

Kremowe lody jeżynowe

Kremowe lody z owoców passiflory

Lody pomarańczowe z pieprzem syczuańskim

Lody szampańskie

Lody truskawkowo-jogurtowe z czekoladowym ganache


DESERY

Ananas z chińskimi przyprawami, aromatyzowany goździkami

Chlebek bananowy z imbirowo-tymiankowym custardem, sosem butterscotch i karmelizowanymi bananami

Christmas pudding

Ciastko savarin w syropie szampańskim z duszonymi owocami i szampańskimi lodami

Clafoutis z czereśniami

Czekoladowy fondant

Dyniowy creme brulee

Dyniowy pudding chia

Fioletowe makaroniki z malinami

Karmelowo-piwna panna cotta z cynamonową kruszonką, karmelizowaną gruszką, orzechami laskowymi i czekoladowym musem

Karmelowy flan

Lawendowy creme brulee

Morele w cieście

Rabarbar duszony w winie z korzennymi przyprawami

Sticky toffee pudding

Suflet czekoladowy podany na talerzu

Suflet jabłkowy podany w jabłku

Suflet malinowy

Suflet pomarańczowy podany w ramekinie

Suflet rabarbarowo-truskawkowy z orzechową kruszonką

Torcik TOPI

Truskawkowe "gazpacho"


CIASTECZKA


Bakaliowe sucharki

Chruściki/faworki

Dyniowe biscotti

Herbatniki

Kruche ciasteczka (wersja podstawowa, lawendowa i cytrynowa)

Księżycowe ciasteczka (geppei)

Lebkuchen I (pierniczki klasyczne z lukrem)

Lebkuchen II - z czekoladową polewą i nadziewane

Linzertorte

Magdalenki

Makaroniki fioletowe z malinami

Maślane - łosie i inne

Migdałowe sowy

Muchomorki

Orzechowe M. 


Pierniczki imbirowe

Pierniczki tradycyjne


CIASTA i inne WYPIEKI

Apple pie czyli amerykańska szarlotka

Babka adwokatowa Magdy

Babka czekoladowa

Brownies wg D. Lebovitza

Brownie wg Paul'a A. Young'a
 
Chlebek bananowy 

Chlebek naan

Chlebek persymonowy 

Ciasto "leśny mech"

Ciasto z jabłkami

Czekoladowe ciasto z truskawkami i marcepanem

Jabłkowy paj

Jagodowa galette

Jagodowe ciasto kawowe

Jagodowy sernik

Jesienne tarteletki (z pieczoną dynią)

Keks mojej mamy

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami śliwkowymi 

Kruche ciasto jabłkowo - pekanowe

Lawendowa Pavlova

Mini serniki cytrynowe

Muffinki poziomkowo-jagodowe z cynamonową kruszonką

Parkin/ imbirowy chlebek/ piernik z Yorkshire

Pączki z różą

Pączki z ciasta drożdżowego na jogurcie

Rolada biszkoptowa z malinami i bitą śmietaną

Sernik dyniowy

Sernik klasyczny

Sernik z kumkwatem

Sernik z tahini

Strucla z makiem

Szarlotka biszkoptowa-ciastowe ferrari

Szarlotka/ jabłka w kruchym cieście

Szarlotka w marcepanowym cieście

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowo-jagodowa
 
Tarta jabłkowa z kremem waniliowym

Tarta jeżynowa

Tarta jeżynowa z kremem waniliowym

Tarta lotaryńska z mirabelkami

Tarta normandzka z jabłkami

Tarta piernikowa

Tarta ze śliwkami zatopionymi w kremie

Tarta z figami i frangipane

Tarta z figami, ricottą i miodem

Tarta z gruszkami gotowanymi w czerwonym winie

Tarta z jabłkami i twarożkiem

Tarta z karmelizowanymi jabłkami

Tarta z kremem migdałowym i rabarbarem

Tarta z owocami lata i kremem z mascarpone

Tarta z pigwą, kremem kajmakowym i marcepanem

Torcik TOPI

Tort matcha z owocami jagodowymi, kremem budyniowym i białą czekoladą.

Wiśniowy paj

Zwyczajna tarta z jabłkami


PIECZYWO  na drożdżach

Bagietki

Bułeczki do odrywania nadziewane serem i ziołami

Bułeczki jak dynie

Bułeczki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami

Bułki maślane do odrywania

Bułki owsiane

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron

Brioche wg Julii Child

Brioszka królów

Brioszka lawendowa

Chałka na miodzie

Chleb czekoladowy

Chleb marchwiowy

Chleb pszenny z burakiem

Chleb pszenny z ośmioczęściowego warkocza

Chleb rustykalny

Chleb tostowy

Chleb tostowy z ziarnami

Chleb w kratkę

Chleb z czarnym sezamem na zaczynie biga

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi

Ciabatta

Drożdżowe buchty z powidłami węgierkowymi

Fiński chleb świąteczny (ruiskuorinen olutlimppu)

Fougasse z oliwkami

Hot cross buns

Kaszubski chleb na podmłodzie

Pains aux raisins czyli bułeczki z rodzynkami

Pan de Sal / bułeczki z Filipin

Pan Rustico-rustykalny chleb hiszpański

Pumpernikiel

Puszyste bułeczki maślano - miodowe

Puszyste bułeczki orkiszowe z ziemniakami

Rogaliki

Rustykalne bułki z figami

Struan - szkocki chleb z cynamonem i rodzynkami

Tijgerbrood-holenderski chleb tygrysi

Wiosenne bułeczki

Zawijana bułka pszenna ze szpinakiem


PIECZYWO na zakwasie

Zakwas żytni do zrobienia chleba

Chałka waniliowa (pszenna na żytnim zakwasie)

Chleb Borodinsky - żytni z kolendrą (żytni na zakwasie żytnim)

Chleb dyniowy (pszenno-żytni na zakwasie pszennym)

Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem (pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim)

Chleb litewski (żytni na zakwasie żytnim)

Chleb mieszany na miodzie z oliwkami (pszenny z dodatkiem mąki żytniej na zakwasie żytnim)

Chleb od Rodolpha Coustona (pszenny z dodatkiem mąki żytniej na zakwasie pszennym)

Chleb orkiszowo - kasztanowy (orkiszowy na zakwasie pszennym)

Chleb piwny (pszenno-żytni na zakwasie żytnim)

Chleb pszenny na żytnim zakwasie zwany chlebem Wiesi

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką (na zakwasie żytnim)

Chleb pszenny na zakwasie żytnim - wiejski, całonocny, jasny

Chleb pszenny, razowy z kaszą gryczaną (na zakwasie żytnim)

Chleb pytlowy Wiesi (żytni na zakwasie żytnim)

Chleb pytlowy z pestkami dyni (żytni na zakwasie żytnim)

Chleb śródziemnomorski żytnio - owsiany (na zakwasie żytnim)

Chleb z kaszy gryczanej, niepalonej

Chleb z tartym jabłkiem (żytnio-orkiszowy na zakwasie żytnim)

Chleb żytni delikatesowy (na zakwasie żytnim)

Chleb żytni, razowy, radziwiłłowski na zakwasie żytnim

Chleb żytnio-pszenny z suszonymi kwiatami lawendy, miodem i orzechami laskowymi (na zakwasie żytnim)

Chleb żytni z ziarnami (na zakwasie żytnim)

Jesienny chleb (pszenny na zakwasie żytnim)

Normandzki chleb jabłkowy (pszenny na zakwasie żytnim)

Pane ibleo - chleb pszenny na zakwasie pszennym

Pszenny chleb oliwkowy na zakwasie pszennym

Pszenny chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem (na zakwasie pszennym)

Żytni chleb piwno - cebulowy (żytni na zakwasie żytnim)

Żytni chleb razowy (na zakwasie żytnim)

Żytni chleb z orzechami włoskimi (pszenno - żytni na zakwasie żytnim)

Żytni chleb z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi (na zakwasie żytnim) 



PRZETWORY


Chutney figowo - śliwkowy

Dżem cytrynowy z cynamonem, wanilią i rodzynkami

Dżem figowo - pomarańczowy

Dżem figowo - śliwkowo - różany

Dżem mandarynkowy

Dżem z mirabelek

Konfitura figowo-śliwkowa

Konfitura jagodowa

Konfitura morelowo-malinowa z tonką

Konfitura morelowa z amaretto

Konfitura morelowa z kwiatami lawendy

Konfitura morelowa z pistacjami, płatkami migdałów i miodem kasztanowym

Konfitura morelowa z rozmarynem
Konfitura morelowa z wanilią i winem gewürztraminer

Konfitura pomarańczowa

Konfitura pomarańczowa z korą cynamonową

Konfitura renklodowa z whisky

Konfitura wiśniowa z korzenną nutą

Konfitura z czerwonych pomarańczy z czerwonym pieprzem

Konfitury truskawkowe w bazylią i ostrą papryką

Konfitury truskawkowe z sokiem malinowym i octem balsamicznym

Korzenna konfitura z kumkwatów

Lemon curd

Lemon curd wg D.Lebovitza

Maliny z porto

Marmolada szalotkowa

Rajski chutney (z pigwy i żurawin)


NAPOJE

Masala chai

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz