Indeks przepisów
/
PRZYSTAWKI
(niektóre z tych dań przy powiększeniu porcji mogą stanowić danie główne)
Babeczki nadziewane mięsem i przepiórczymi jajami
Balotyna z combra królika zawinięta w boczek z aromatycznym, mięsno-warzywnym nadzieniem
Balotyna z combra królika z kaszanką i aromatycznym sosem
Churrasquinhos
Cullen skink (szkocka zupa z wędzonego łupacza)
Dyniowe gnudi
Figi zapiekane z kozim serem, boczkiem i piniolami
Frittata
Jajko w koszulce z sosem holenderskim, na grzance z tatarem z łososia
Kaddu - dynia po hindusku
Knedle z ciasta serowego z morelami i lawendą
Krewetkowe rougaille/krewetki po kreolsku
Pap z chakalaką
Pasztet z królika
Pierogi z jagodami
Pierogi z wiśniami
Polędwica z jelenia w sosie z czerwonej porzeczki
Ravioli z pieczoną gęsią, ricottą, parmezanem i płynnym żółtkiem
Rillettes z gęsich udek
Risotto klasyczne
Risotto buraczane
Risotto cytrynowe
Risotto cytrynowe ze szparagami
Risotto grzybowe
Risotto jabłkowe
Risotto z aromatycznym camembertem, orzechami pecan, rodzynkami, groszkiem i rzodkiewką
Risotto z dynią piżmową i szałwią
Sałatka chrupiąca z burakiem chioggia i rzepą
Sałatka izraelskiej mistrzyni z pomidorami, chlebem i tahini
Sałatka z duszonej ośmiornicy, ziemniaków, szalotek z czosnkiem, oliwą i cytryną
Sałatka z fenkuła, pomarańczy i wędzonego śledzia
Sałatka z gruszką, pleśniowym serem, boczkiem i orzechami włoskimi
Sałatka z homarem, grejpfrutem i awokado
Sałatka z kaczką, grillowaną gruszką, rukolą i octem winnym z czerwonego wina
Sałatka z kaczką, mango i czerwonym pieprzem
Sałatka z krewetek, topinamburu, chili i kolendry
Sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami oraz proszkiem z pieczonego ryżu
Sałatka z zielonych szparagów z fetą i limonką
Smażone przegrzebki z kaszanką, jabłkiem i puree z imbiru
Suflet serowy z rukwią wodną
Suflet szparagowy
Suflet z boczkiem, pietruszką i jajkiem niespodzianką
Suflet z topinamburu i koziego sera
Szparagi z miodowym winegretem, wędzoną (lub suszoną) szynką, kaparami i parmezanem
Szpinakowe gnudi
Tapenada
Tarta Tatin z szalotkami
Tarta ze szparagami, fetą i jajeczno-chrzanowym kremem
Tarta z fetą i pieczonymi warzywami
Tarta z figami, kozim serem i orzechami włoskimi
Tarta z leśnymi grzybami
Tarta z łososiem, rukolą i musztardą francuską
Tarta z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi
Tarte flambée (flàmmeküeche)
Tarteletki z bobem
Tarteletki z łososiem i fenkułem
Terrina z golonki
Terrina z mięsem królika i suszonymi śliwkami
Terrina z wieprzowiny
Wegetariańskie bobotie
ZUPY
Bulion drobiowy z azjatyckimi pierożkami wieprzowymi
Buraczane gazpacho z espumą z koziego sera
Gazpacho z krewetkowym tianem, ogórkowym spaghetti i musem z avocado
Grzybowe cappuccino
Pikantna zupa z soczewicy i pomidorów
Warzywno-owocowa zupa krem z chipsami z topinamburu
Zupa krem z brukwi
Zupa krem z buraków i jabłka
Zupa krem z dyni, jabłka i cebuli
Zupa krem z białych i zielonych szparagów
DANIA GŁÓWNE - ryby i owoce morza
Dorada w papilotach z ziemniaczanymi łuskami
Dorsz a la Nage
Klasyczna pieczona dorada z pieczonym pomidorem oraz puree z fenkuła
Kokosowe curry z krewetek - chingri malai kari
Łosoś sous vide w sosie pomidorowo-pomarańczowym ze szpinakową kulką i warzywami
Malezyjskie rybne curry-rempah kari ikan
Marynowany, pieczony filet z łososia z ziemniaczanym "risotto", mini fondantami ziemniaczanymi i sałatką z rukoli
Moqueca de peixe
Mouclade charentaise/ Małże Charentes
Moules mariniere/ Małże po marynarsku
Nadziewane kalmary
Ośmiornica duszona w czerwonym winie z pomidorami i egzotycznymi przyprawami
Pstrąg gotowany na parze z pikantnym, limonkowym dressingiem oraz jaśminowym ryżem
Pstrąg w sosie waniliowym z zielonym pieprzem
Ryba w sosie pieprzowym z Kep
Rybne molee czyli curry z kardamonem, goździkami, cynamonem, chili i mleczkiem kokosowym
Smażone barweny (lub inne małe rybki)
Smażony tuńczyk w przyprawach z fenkułem, kalafiorowym puree, jabłkiem i rzodkiewką
Stek z tuńczyka z biszkoptem z pietruszki, sałatką z rukwi wodnej i kolorowymi warzywami
Strzępiel Dry Sambal z ryżem oraz kalafiorem gotowanym z szalotką, czosnkiem i chili
Tajski smażony ryż z krewetkami i orzechami cashew podany w ananasie
Tuńczyk na młodym bobie z pieczonymi ziemniaczkami
Turbot z cytrynowo-maślanym sosem,marchewką z tymiankiem i młodymi ziemniakami z wody
Zapiekanka rybna czyli klasyczny fish pie
DANIA GŁÓWNE - mięsa
Aromatyczna goleń jagnięca
Aromatyczna wieprzowina z dynią piżmową
Azjatyckie pierożki wieprzowe z domowym sosem chili
Bigos staropolski
Bobotie
Boeuf Bourgignon
Butter chicken-maślany kurczak
Chicken curry kapitan
Comber sarni w aromatycznym sosie z korzennymi warzywami i grzybami
Duszony ogon byka
Jagnięce curry z Uttar Pradesh
Kaczka Master Klass
Kakaowe pierożki z mięsem z kaczki, beurre noisette i parmezanem
Kotleciki jagnięce w ziołowej marynacie z miętowym sosem, pieczonymi młodymi porami i ziemniakami
Kotleciki jagnięce z puree buraczanym i pieczonymi ziemniakami
Kurczak Nihari
Kurczak yakitori
Marynowana, pieczona pierś gęsi z sosem z wina, porto i porzeczki, puree z dyni piżmowej i czerwona kapusta
Ossobuco Milanese
Otwarty kibbeh
Pieczona przepiórka z puree z topinamburu i marchewką
Pieczone, nadziewane mięsem małe dynie
Pieczony udziec jelenia z aromatyzowanymi pomarańczami i warzywami
Piersi gęsie duszone w czerwonym winie z warzywami i subtelnym aromatem suszonych owoców
Pigwy nadziewane jagnięciną z dodatkiem granatu i kolendry
Pikantny, duszony udziec jelenia w sosie winno-czekoladowym z warzywami
Pulau z kurczakiem i berberysem
Samosy
Stek z antrykotu wołowego z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką szparagową
Stek z polędwicy wołowej z sosem z porto
Szparagowe ragoût
Tournedos Rossini - polędwica wołowa z pasztetem z foie gras, czarnymi truflami i sosem z Madery
Udziec jelenia z sosem Cumberland i pieczonymi warzywami korzeniowymi
Wędzona pierś kaczki z jałowcowym jus'em z porto i czerwonego wina, selerowe rosti, puree z fasoli i chipsy z petruszki
Wędzone herbatą piersi kacze z herbaciano-pomarańczowym winegretem, podane z pikantną, orientalną sałatką
DODATKI do dań
słodkie
Custard aromatyzowany skórką pomarańczową
Custard imbirowo-tymiankowy
Cynamonowa kruszonka
Czekoladowy ganache
Krem cukierniczy
Lemon curd I
Lemon curd II
Marcepan
Sos czekoladowy
Sos butterscotch
Sos toffee
Syrop szampański z duszonymi owocami
wytrawne
Aromatyczny sos
Beurre noisette
Biszkopt z naci pietruszki
Buraczane puree
Chipsy z topinamburu
Chipsy z pietruszki
Cytrynowo-maślany sos
Domowy sos chili
Dressing z czarną herbatą
Dressing z czerwonym pieprzem
Duszona, czerwona kapusta
Duszone szalotki
Emulsja z naci pietruszki i oliwy
Espuma z koziego sera
Jajko w koszulce
Jałowcowo-winny jus
Majonez pomarańczowy
Marynata do łososia
Masło szałwiowe
Miętowy sos
Miętowy winegret
Mini fondanty ziemniaczane
Mus z avocado
Pieczarki saute
Pikantny, limonkowy dressing
Puree z białej fasoli
Puree z dyni piżmowej
Puree z fenkuła
Puree z imbiru
Puree z kalafiora
Puree z selera
Puree z topinamburu
Selerowe rosti
Sos Cumberland
Sos holenderski
Sos pomidorowo - pomarańczowy
Sos winno-czekoladowy z warzywami
Sos z porto
Sos z wina, porto i porzeczki
Sos z wina, porto, galaretki porzeczkowej z dodatkiem gorzkiej czekolady
Sos waniliowy z zielonym pieprzem
Sos z czerwoną porzeczką i czerwonym winem
Szpinakowa kulka
Vinegrette
Ziemniaczane "risotto"
DESERY
Ananas z chińskimi przyprawami, aromatyzowany goździkami
Chlebek bananowy z imbirowo-tymiankowym custardem, sosem butterscotch i karmelizowanymi bananami
Christmas pudding
Ciastko savarin w syropie szampańskim z duszonymi owocami i szampańskimi lodami
Clafoutis z czereśniami
Czekoladowy fondant
Dyniowy creme brulee
Dyniowy pudding chia
Fioletowe makaroniki z malinami
Karmelowo-piwna panna cotta z cynamonową kruszonką, karmelizowaną gruszką, orzechami laskowymi i czekoladowym musem
Karmelowy flan
Kremowe lody jagodowe z ciepłym jagodowym sosem
Kremowe lody jeżynowe
Kremowe lody z owoców passiflory
Lawendowy creme brulee
Lody bazyliowe z truskawkami i syropem cytrynowym
Lody cydrowe
Lody pomarańczowe z pieprzem syczuańskim
Lody szampańskie
Lody truskawkowo-jogurtowe z czekoladowym ganache
Rabarbar duszony w winie z korzennymi przyprawami
Sticky toffee pudding
Suflet czekoladowy podany na talerzu
Suflet jabłkowy podany w jabłku
Suflet pomarańczowy podany w ramekinie
Suflet rabarbarowo-truskawkowy z orzechową kruszonką
Torcik TOPI
CIASTA, CIASTECZKA i inne WYPIEKI
Apple pie czyli amerykańska szarlotka
Babka adwokatowa Magdy
Babka czekoladowa
Bakaliowe sucharki
Brownie wg Paul'a A. Young'a
Chlebek bananowy
Chlebek naan
Chlebek persymonowy
Chruściki/faworki
Ciasteczka Linzertorte
Ciasteczka maślane łosie
Ciasteczka muchomorki
Ciasteczka orzechowe M.
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka pekanowe
Ciasto "leśny mech"
Ciasto z jabłkami
Czekoladowe ciasto z truskawkami i marcepanem
Dyniowe biscotti
Fioletowe makaroniki z malinami
Herbatniki
Jabłkowy paj
Jagodowe ciasto kawowe
Jagodowy sernik
Jesienne tarteletki (z pieczoną dynią)
Keks mojej mamy
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka (wersja podstawowa, lawendowa i cytrynowa)
Kruche ciasto jabłkowo - pekanowe
Księżycowe ciasteczka (geppei)
Lawendowa Pavlova
Lebkuchen (pierniczki)
Magdalenki
Mini serniki cytrynowe
Muffinki poziomkowo-jagodowe z cynamonową kruszonką
Parkin/ imbirowy chlebek/ piernik z Yorkshire
Pączki z różą
Pierniczki imbirowe
Pierniczki tradycyjne
Robert's Absolute Best Brownies wg Davida Lebovitza
Rolada biszkoptowa z malinami i bitą śmietaną
Sernik klasyczny
Sernik z kumkwatem
Sernik z tahini
Szarlotka biszkoptowa-ciastowe ferrari
Szarlotka/ jabłka w kruchym cieście
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowo-jagodowa
Tarta jabłkowa z kremem waniliowym
Tarta jeżynowa
Tarta jeżynowa z kremem waniliowym
Tarta normandzka z jabłkami
Tarta z figami i frangipane
Tarta z figami, ricottą i miodem
Tarta z gruszkami gotowanymi w czerwonym winie
Tarta z jabłkami i twarożkiem
Tarta z karmelizowanymi jabłkami
Tarta z kremem migdałowym i rabarbarem
Tarta z owocami lata i kremem z mascarpone
Tarta z pigwą, kremem kajmakowym i marcepanem
Torcik TOPI
Tort matcha z owocami jagodowymi, kremem budyniowym i białą czekoladą.
Zwyczajna tarta z jabłkami
PIECZYWO na drożdżach
Bagietki
Bułeczki do odrywania nadziewane serem i ziołami
Bułeczki jak dynie
Bułki maślane
Bułki owsiane
Brioche wg Julii Child
Brioszka królów
Brioszka lawendowa
Chałka na miodzie
Chleb czekoladowy
Chleb marchwiowy
Chleb pszenny z burakiem
Chleb rustykalny
Chleb tostowy
Chleb tostowy z ziarnami
Chleb w kratkę
Chleb pszenny z ośmioczęściowego warkocza
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi
Drożdżowe buchty z powidłami węgierkowymi
Fiński chleb świąteczny (ruiskuorinen olutlimppu)
Fougasse z oliwkami
Hot cross buns
Kaszubski chleb na podmłodzie
Pains aux raisins czyli bułeczki z rodzynkami
Pan de Sal / bułeczki z Filipin
Pan Rustico-rustykalny chleb hiszpański
Pumpernikiel
Puszyste bułeczki orkiszowe z ziemniakami
Rogaliki
Rustykalne bułki z figami
Struan - szkocki chleb z cynamonem i rodzynkami
Tijgerbrood-holenderski chleb tygrysi
Wiosenne bułeczki
Zawijana bułka pszenna ze szpinakiem
PIECZYWO na zakwasie
Chałka waniliowa
Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem
Chleb litewski
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami
Chleb od Rodolpha Coustona
Chleb orkiszowo - kasztanowy
Chleb piwny
Chleb pszenny na żytnim zakwasie zwany chlebem Wiesi
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką
Chleb pszenny, razowy z kaszą gryczaną
Chleb pytlowy Wiesi
Chleb pytlowy z pestkami dyni
Chleb śródziemnomorski żytnio - owsiany
Chleb z kaszy gryczanej, niepalonej
Chleb z tartym jabłkiem
Chleb żytni delikatesowy
Chleb żytni, razowy, radziwiłłowski na zakwasie
Chleb żytni z suszonymi kwiatami lawendy, miodem i orzechami laskowymi
Chleb żytni z ziarnami
Jesienny chleb
Normandzki chleb jabłkowy
Pane ibleo - chleb pszenny
Pszenny chleb oliwkowy
Pszenny chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem
Żytni chleb piwno - cebulowy
Żytni chleb razowy
Żytni chleb z orzechami włoskimi
Żytni chleb z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi
PRZETWORY
Chutney figowo - śliwkowy
Dżem cytrynowy z cynamonem, wanilią i rodzynkami
Dżem figowo - pomarańczowy
Dżem figowo - śliwkowo - różany
Dżem mandarynkowy
Dżem z mirabelek
Konfitura figowo-śliwkowa
Konfitura jagodowa
Konfitura morelowo-malinowa z tonką
Konfitura morelowa z amaretto
Konfitura morelowa z rozmarynem
Konfitura pomarańczowa
Konfitura pomarańczowa z korą cynamonową
Konfitura renklodowa z whisky
Konfitura wiśniowa z korzenną nutą
Konfitura z czerwonych pomarańczy z czerwonym pieprzem
Konfitury morelowe z kwiatami lawendy
Konfitury truskawkowe w bazylią i ostrą papryką
Korzenna konfitura z kumkwatów
Lemon curd
Lemon curd wg D.Lebovitza
Maliny z porto
Rajski chutney (z pigwy i żurawin)
NAPOJE
Masala chai
(niektóre z tych dań przy powiększeniu porcji mogą stanowić danie główne)
Babeczki nadziewane mięsem i przepiórczymi jajami
Balotyna z combra królika zawinięta w boczek z aromatycznym, mięsno-warzywnym nadzieniem
Balotyna z combra królika z kaszanką i aromatycznym sosem
Churrasquinhos
Cullen skink (szkocka zupa z wędzonego łupacza)
Dyniowe gnudi
Figi zapiekane z kozim serem, boczkiem i piniolami
Frittata
Jajko w koszulce z sosem holenderskim, na grzance z tatarem z łososia
Kaddu - dynia po hindusku
Knedle z ciasta serowego z morelami i lawendą
Krewetkowe rougaille/krewetki po kreolsku
Pap z chakalaką
Pasztet z królika
Pierogi z jagodami
Pierogi z wiśniami
Polędwica z jelenia w sosie z czerwonej porzeczki
Ravioli z pieczoną gęsią, ricottą, parmezanem i płynnym żółtkiem
Rillettes z gęsich udek
Risotto klasyczne
Risotto buraczane
Risotto cytrynowe
Risotto cytrynowe ze szparagami
Risotto grzybowe
Risotto jabłkowe
Risotto z aromatycznym camembertem, orzechami pecan, rodzynkami, groszkiem i rzodkiewką
Risotto z dynią piżmową i szałwią
Sałatka chrupiąca z burakiem chioggia i rzepą
Sałatka izraelskiej mistrzyni z pomidorami, chlebem i tahini
Sałatka z duszonej ośmiornicy, ziemniaków, szalotek z czosnkiem, oliwą i cytryną
Sałatka z fenkuła, pomarańczy i wędzonego śledzia
Sałatka z gruszką, pleśniowym serem, boczkiem i orzechami włoskimi
Sałatka z homarem, grejpfrutem i awokado
Sałatka z kaczką, grillowaną gruszką, rukolą i octem winnym z czerwonego wina
Sałatka z kaczką, mango i czerwonym pieprzem
Sałatka z krewetek, topinamburu, chili i kolendry
Sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami oraz proszkiem z pieczonego ryżu
Sałatka z zielonych szparagów z fetą i limonką
Smażone przegrzebki z kaszanką, jabłkiem i puree z imbiru
Suflet serowy z rukwią wodną
Suflet szparagowy
Suflet z boczkiem, pietruszką i jajkiem niespodzianką
Suflet z topinamburu i koziego sera
Szparagi z miodowym winegretem, wędzoną (lub suszoną) szynką, kaparami i parmezanem
Szpinakowe gnudi
Tapenada
Tarta Tatin z szalotkami
Tarta ze szparagami, fetą i jajeczno-chrzanowym kremem
Tarta z fetą i pieczonymi warzywami
Tarta z figami, kozim serem i orzechami włoskimi
Tarta z leśnymi grzybami
Tarta z łososiem, rukolą i musztardą francuską
Tarta z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi
Tarte flambée (flàmmeküeche)
Tarteletki z bobem
Tarteletki z łososiem i fenkułem
Terrina z golonki
Terrina z mięsem królika i suszonymi śliwkami
Terrina z wieprzowiny
Wegetariańskie bobotie
ZUPY
Bulion drobiowy z azjatyckimi pierożkami wieprzowymi
Buraczane gazpacho z espumą z koziego sera
Gazpacho z krewetkowym tianem, ogórkowym spaghetti i musem z avocado
Grzybowe cappuccino
Pikantna zupa z soczewicy i pomidorów
Warzywno-owocowa zupa krem z chipsami z topinamburu
Zupa krem z brukwi
Zupa krem z buraków i jabłka
Zupa krem z dyni, jabłka i cebuli
Zupa krem z białych i zielonych szparagów
DANIA GŁÓWNE - ryby i owoce morza
Dorada w papilotach z ziemniaczanymi łuskami
Dorsz a la Nage
Klasyczna pieczona dorada z pieczonym pomidorem oraz puree z fenkuła
Kokosowe curry z krewetek - chingri malai kari
Łosoś sous vide w sosie pomidorowo-pomarańczowym ze szpinakową kulką i warzywami
Malezyjskie rybne curry-rempah kari ikan
Marynowany, pieczony filet z łososia z ziemniaczanym "risotto", mini fondantami ziemniaczanymi i sałatką z rukoli
Moqueca de peixe
Mouclade charentaise/ Małże Charentes
Moules mariniere/ Małże po marynarsku
Nadziewane kalmary
Ośmiornica duszona w czerwonym winie z pomidorami i egzotycznymi przyprawami
Pstrąg gotowany na parze z pikantnym, limonkowym dressingiem oraz jaśminowym ryżem
Pstrąg w sosie waniliowym z zielonym pieprzem
Ryba w sosie pieprzowym z Kep
Rybne molee czyli curry z kardamonem, goździkami, cynamonem, chili i mleczkiem kokosowym
Smażone barweny (lub inne małe rybki)
Smażony tuńczyk w przyprawach z fenkułem, kalafiorowym puree, jabłkiem i rzodkiewką
Stek z tuńczyka z biszkoptem z pietruszki, sałatką z rukwi wodnej i kolorowymi warzywami
Strzępiel Dry Sambal z ryżem oraz kalafiorem gotowanym z szalotką, czosnkiem i chili
Tajski smażony ryż z krewetkami i orzechami cashew podany w ananasie
Tuńczyk na młodym bobie z pieczonymi ziemniaczkami
Turbot z cytrynowo-maślanym sosem,marchewką z tymiankiem i młodymi ziemniakami z wody
Zapiekanka rybna czyli klasyczny fish pie
DANIA GŁÓWNE - mięsa
Aromatyczna goleń jagnięca
Aromatyczna wieprzowina z dynią piżmową
Azjatyckie pierożki wieprzowe z domowym sosem chili
Bigos staropolski
Bobotie
Boeuf Bourgignon
Butter chicken-maślany kurczak
Chicken curry kapitan
Comber sarni w aromatycznym sosie z korzennymi warzywami i grzybami
Duszony ogon byka
Jagnięce curry z Uttar Pradesh
Kaczka Master Klass
Kakaowe pierożki z mięsem z kaczki, beurre noisette i parmezanem
Kotleciki jagnięce w ziołowej marynacie z miętowym sosem, pieczonymi młodymi porami i ziemniakami
Kotleciki jagnięce z puree buraczanym i pieczonymi ziemniakami
Kurczak Nihari
Kurczak yakitori
Marynowana, pieczona pierś gęsi z sosem z wina, porto i porzeczki, puree z dyni piżmowej i czerwona kapusta
Ossobuco Milanese
Otwarty kibbeh
Pieczona przepiórka z puree z topinamburu i marchewką
Pieczone, nadziewane mięsem małe dynie
Pieczony udziec jelenia z aromatyzowanymi pomarańczami i warzywami
Piersi gęsie duszone w czerwonym winie z warzywami i subtelnym aromatem suszonych owoców
Pigwy nadziewane jagnięciną z dodatkiem granatu i kolendry
Pikantny, duszony udziec jelenia w sosie winno-czekoladowym z warzywami
Pulau z kurczakiem i berberysem
Samosy
Stek z antrykotu wołowego z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką szparagową
Stek z polędwicy wołowej z sosem z porto
Szparagowe ragoût
Tournedos Rossini - polędwica wołowa z pasztetem z foie gras, czarnymi truflami i sosem z Madery
Udziec jelenia z sosem Cumberland i pieczonymi warzywami korzeniowymi
Wędzona pierś kaczki z jałowcowym jus'em z porto i czerwonego wina, selerowe rosti, puree z fasoli i chipsy z petruszki
Wędzone herbatą piersi kacze z herbaciano-pomarańczowym winegretem, podane z pikantną, orientalną sałatką
DODATKI do dań
słodkie
Custard aromatyzowany skórką pomarańczową
Custard imbirowo-tymiankowy
Cynamonowa kruszonka
Czekoladowy ganache
Krem cukierniczy
Lemon curd I
Lemon curd II
Marcepan
Sos czekoladowy
Sos butterscotch
Sos toffee
Syrop szampański z duszonymi owocami
wytrawne
Aromatyczny sos
Beurre noisette
Biszkopt z naci pietruszki
Buraczane puree
Chipsy z topinamburu
Chipsy z pietruszki
Cytrynowo-maślany sos
Domowy sos chili
Dressing z czarną herbatą
Dressing z czerwonym pieprzem
Duszona, czerwona kapusta
Duszone szalotki
Emulsja z naci pietruszki i oliwy
Espuma z koziego sera
Jajko w koszulce
Jałowcowo-winny jus
Majonez pomarańczowy
Marynata do łososia
Masło szałwiowe
Miętowy sos
Miętowy winegret
Mini fondanty ziemniaczane
Mus z avocado
Pieczarki saute
Pikantny, limonkowy dressing
Puree z białej fasoli
Puree z dyni piżmowej
Puree z fenkuła
Puree z imbiru
Puree z kalafiora
Puree z selera
Puree z topinamburu
Selerowe rosti
Sos Cumberland
Sos holenderski
Sos pomidorowo - pomarańczowy
Sos winno-czekoladowy z warzywami
Sos z porto
Sos z wina, porto i porzeczki
Sos z wina, porto, galaretki porzeczkowej z dodatkiem gorzkiej czekolady
Sos waniliowy z zielonym pieprzem
Sos z czerwoną porzeczką i czerwonym winem
Szpinakowa kulka
Vinegrette
Ziemniaczane "risotto"
DESERY
Ananas z chińskimi przyprawami, aromatyzowany goździkami
Chlebek bananowy z imbirowo-tymiankowym custardem, sosem butterscotch i karmelizowanymi bananami
Christmas pudding
Ciastko savarin w syropie szampańskim z duszonymi owocami i szampańskimi lodami
Clafoutis z czereśniami
Czekoladowy fondant
Dyniowy creme brulee
Dyniowy pudding chia
Fioletowe makaroniki z malinami
Karmelowo-piwna panna cotta z cynamonową kruszonką, karmelizowaną gruszką, orzechami laskowymi i czekoladowym musem
Karmelowy flan
Kremowe lody jagodowe z ciepłym jagodowym sosem
Kremowe lody jeżynowe
Kremowe lody z owoców passiflory
Lawendowy creme brulee
Lody bazyliowe z truskawkami i syropem cytrynowym
Lody cydrowe
Lody pomarańczowe z pieprzem syczuańskim
Lody szampańskie
Lody truskawkowo-jogurtowe z czekoladowym ganache
Rabarbar duszony w winie z korzennymi przyprawami
Sticky toffee pudding
Suflet czekoladowy podany na talerzu
Suflet jabłkowy podany w jabłku
Suflet pomarańczowy podany w ramekinie
Suflet rabarbarowo-truskawkowy z orzechową kruszonką
Torcik TOPI
CIASTA, CIASTECZKA i inne WYPIEKI
Apple pie czyli amerykańska szarlotka
Babka adwokatowa Magdy
Babka czekoladowa
Bakaliowe sucharki
Brownie wg Paul'a A. Young'a
Chlebek bananowy
Chlebek naan
Chlebek persymonowy
Chruściki/faworki
Ciasteczka Linzertorte
Ciasteczka maślane łosie
Ciasteczka muchomorki
Ciasteczka orzechowe M.
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka pekanowe
Ciasto "leśny mech"
Ciasto z jabłkami
Czekoladowe ciasto z truskawkami i marcepanem
Dyniowe biscotti
Fioletowe makaroniki z malinami
Herbatniki
Jabłkowy paj
Jagodowe ciasto kawowe
Jagodowy sernik
Jesienne tarteletki (z pieczoną dynią)
Keks mojej mamy
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka (wersja podstawowa, lawendowa i cytrynowa)
Kruche ciasto jabłkowo - pekanowe
Księżycowe ciasteczka (geppei)
Lawendowa Pavlova
Lebkuchen (pierniczki)
Magdalenki
Mini serniki cytrynowe
Muffinki poziomkowo-jagodowe z cynamonową kruszonką
Parkin/ imbirowy chlebek/ piernik z Yorkshire
Pączki z różą
Pierniczki imbirowe
Pierniczki tradycyjne
Robert's Absolute Best Brownies wg Davida Lebovitza
Rolada biszkoptowa z malinami i bitą śmietaną
Sernik klasyczny
Sernik z kumkwatem
Sernik z tahini
Szarlotka biszkoptowa-ciastowe ferrari
Szarlotka/ jabłka w kruchym cieście
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowo-jagodowa
Tarta jabłkowa z kremem waniliowym
Tarta jeżynowa
Tarta jeżynowa z kremem waniliowym
Tarta normandzka z jabłkami
Tarta z figami i frangipane
Tarta z figami, ricottą i miodem
Tarta z gruszkami gotowanymi w czerwonym winie
Tarta z jabłkami i twarożkiem
Tarta z karmelizowanymi jabłkami
Tarta z kremem migdałowym i rabarbarem
Tarta z owocami lata i kremem z mascarpone
Tarta z pigwą, kremem kajmakowym i marcepanem
Torcik TOPI
Tort matcha z owocami jagodowymi, kremem budyniowym i białą czekoladą.
Zwyczajna tarta z jabłkami
PIECZYWO na drożdżach
Bagietki
Bułeczki do odrywania nadziewane serem i ziołami
Bułeczki jak dynie
Bułki maślane
Bułki owsiane
Brioche wg Julii Child
Brioszka królów
Brioszka lawendowa
Chałka na miodzie
Chleb czekoladowy
Chleb marchwiowy
Chleb pszenny z burakiem
Chleb rustykalny
Chleb tostowy
Chleb tostowy z ziarnami
Chleb w kratkę
Chleb pszenny z ośmioczęściowego warkocza
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi
Drożdżowe buchty z powidłami węgierkowymi
Fiński chleb świąteczny (ruiskuorinen olutlimppu)
Fougasse z oliwkami
Hot cross buns
Kaszubski chleb na podmłodzie
Pains aux raisins czyli bułeczki z rodzynkami
Pan de Sal / bułeczki z Filipin
Pan Rustico-rustykalny chleb hiszpański
Pumpernikiel
Puszyste bułeczki orkiszowe z ziemniakami
Rogaliki
Rustykalne bułki z figami
Struan - szkocki chleb z cynamonem i rodzynkami
Tijgerbrood-holenderski chleb tygrysi
Wiosenne bułeczki
Zawijana bułka pszenna ze szpinakiem
PIECZYWO na zakwasie
Chałka waniliowa
Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem
Chleb litewski
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami
Chleb od Rodolpha Coustona
Chleb orkiszowo - kasztanowy
Chleb piwny
Chleb pszenny na żytnim zakwasie zwany chlebem Wiesi
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką
Chleb pszenny, razowy z kaszą gryczaną
Chleb pytlowy Wiesi
Chleb pytlowy z pestkami dyni
Chleb śródziemnomorski żytnio - owsiany
Chleb z kaszy gryczanej, niepalonej
Chleb z tartym jabłkiem
Chleb żytni delikatesowy
Chleb żytni, razowy, radziwiłłowski na zakwasie
Chleb żytni z suszonymi kwiatami lawendy, miodem i orzechami laskowymi
Chleb żytni z ziarnami
Jesienny chleb
Normandzki chleb jabłkowy
Pane ibleo - chleb pszenny
Pszenny chleb oliwkowy
Pszenny chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem
Żytni chleb piwno - cebulowy
Żytni chleb razowy
Żytni chleb z orzechami włoskimi
Żytni chleb z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi
PRZETWORY
Chutney figowo - śliwkowy
Dżem cytrynowy z cynamonem, wanilią i rodzynkami
Dżem figowo - pomarańczowy
Dżem figowo - śliwkowo - różany
Dżem mandarynkowy
Dżem z mirabelek
Konfitura figowo-śliwkowa
Konfitura jagodowa
Konfitura morelowo-malinowa z tonką
Konfitura morelowa z amaretto
Konfitura morelowa z rozmarynem
Konfitura pomarańczowa
Konfitura pomarańczowa z korą cynamonową
Konfitura renklodowa z whisky
Konfitura wiśniowa z korzenną nutą
Konfitura z czerwonych pomarańczy z czerwonym pieprzem
Konfitury morelowe z kwiatami lawendy
Konfitury truskawkowe w bazylią i ostrą papryką
Korzenna konfitura z kumkwatów
Lemon curd
Lemon curd wg D.Lebovitza
Maliny z porto
Rajski chutney (z pigwy i żurawin)
NAPOJE
Masala chai
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz